SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Egészséges babavárás

Kókai Kata [cikkei] - 2006-02-06
A várandósság kilenc hónapja alatt mindenki igyekszik jobban ügyelni a kismama egészségére. Azonban a test nagy mértékű változásának köszönhetően a legegészségesebb nők életében is adódhatnak apróbb kellemetlenségek a várandósság idején.
Egészséges babavárás

Megduzzadt lábak, émelygés, gyomorégés; csupán néhány azon tipikus tünetek közül, melyek a várandósság kilenc hónapja során előfordulhatnak. A női test ebben a hosszú időszakban hatalmas változáson esik keresztül. A méh normál méretének többszörösére növekszik, ezzel a környező szerveket is befolyásolva. A kismama súlya növekszik, mely szintén közrejátszik a tünetek kialakulásában.

Ezek az elviselhető, gyengéd módszerekkel is enyhítő tünetek azonban természetesek, s legtöbb esetben nem okoznak problémát. A várandósság kilenc hónapja egy hosszas folyamat, melynek minden lépése a baba egészséges fejlődését szolgálja. A rendszeres orvosi vizsgálatok pedig emellett a kismama egészségi állapotának felmérésében is segítséget nyújtanak.

A várandósság idején jelentkező problémákról minden esetben tájékoztatni kell az orvost, akkor is, ha látszólag jelentéktelennek tűnnek. A folyamatos konzultáció, s a vizsgálatok megfelelő időben történő elvégzése baba és mama érdeke egyaránt.

Problémák és kezelésük

Ahogyan a magzat növekszik, az anyaméh is egyre tágabb lesz, így kihat a környező szervekre is. Emellett olyan hormonális változások zajlanak le, melyek szintén változásokat idéznek elő a kismama szervezetében. A problémák mindegyike könnyen orvosolható természetes szerekkel (fitoterápiával, megfelelő értenddel), s egy kevés odafigyeléssel.

Székrekedés, aranyér

A szorulás egyik lehetséges oka lehet, hogy a tápanyag a várandósság során lassabban emésztődik meg. Emellett az utolsó trimeszterben a méh is nagyobb nyomást gyakorol a végbélre. Az emésztési problémákra megoldást jelenthet a rostdús táplálkozás (zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű lisztek fogyasztása), és a kíméletes testmozgás. Olykor az is segíthet, ha a kismama éhgyomorra megiszik egy pohár langyos vizet.
Az aranyér legtöbbször az emésztési problémák következtében alakul ki. A gyógynövényes ülőfürdő, a megfelelő krémek használata addig is segítséget nyújt, míg az emésztés a megfelelő étrend hatására rendeződik.

Émelygés

Akárcsak a szorulás, az émelygés is a test anyagcsere folyamatainak megváltozása következtében alakulhat ki. Segíthet, ha rögtön ébredés után a kismama elfogyaszt néhány kekszet, vagy egy kevés puffasztott rizst, s lassan kell fel. Érdemes három óránként, kisebb adagokban étkezni, illetve vacsorára valamilyen fehérjét (sajt, joghurt, fehér hús) fogyasztani.

Gyomorégés

A méh megnagyobbodása a környező szervekre is hatással van, így a gyomrot, az emésztőszerveket is érinti. Az emésztés lassulása mellett a méh a gyomrot felfelé préseli, így könnyen kialakulhat gyomorégés. Nagy mértékben enyhíthető, ha a kismama naponta többször étkezik, s mindig csak kisebb adagokat fogyaszt. Emellett érdemes kerülni a túl savas, zsíros, fűszeres ételeket. Lefekvés előtt egy órával már nem szabad étkezni, és olykor segíthet, ha a kismama alváshoz magasabb párnát használ.


Fáradtság

A várandósság kilenc hónapja során a női test hatalmas változáson megy keresztül, s nagy megterhelésnek van kitéve, emiatt gyakran kialakulhat fáradtságérzet. Sokat segíthet, ha a kismama kiegyensúlyozott, egészséges étrendet követ, naponta legalább nyolc órát alszik, s kerüli a megterhelést.

Fejfájás

A várandósság során akár fejfájás is előfordulhat, melynek oka lehet feszültség, vagy a megnövekedett vérnyomás. Sokat segíthet egy kiadós séta a friss levegőn, esetleg az akupresszúra. Gyógyszert azonban semmiképpen nem szabad bevenni addig, amíg a kismama nem konzultált az orvossal.

Lábikragörcs

A várandósság során megnövekedett súly kisebb keringési problémákhoz vezethet, mely főként a lábikrákban okozhat görcsöt. A magnéziumtartalmú ételek fogyasztása, illetve a kinin (Tonik is tartalmazza) segíthet a probléma leküzdésében.

Pigmentfoltok

A várandósság idején lezajló hormonális változásoknak köszönhetően olykor sötét pigmentfoltok alakulhatnak ki a bőrön, melynek elkerülésében segíthet az erős napfény kerülése. A pigmentfoltok általában a szülést követően teljesen eltűnnek.

Vizesedés

A szövetek vízvisszatartása miatt könnyen megduzzadhatnak a lábak. Sokat segíthet a lengébb, kevésbé szoros ruhák viselete, a lábak felpolcolása.

Hátfájás

A hátfájás a várandósság egyik tipikus tünete. A megnövekedett has, a súlygyarapodás megterhelést jelentenek a hát és derék számára. Ennek enyhítésében segíthet az egyenes tartás, a nehéz súlyok kerülése, az alacsony sarkú
cipők viselete.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

Olvasóink segítségével készítettünk egy gyűjteményt vicces és meglepő beírásokról - mutatjuk a kedvenceinket!
Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Hogyan fogyhatunk inzulinrezisztensként?

Az inzulinrezisztenciával élőknek még nehezebb lehet a fogyás, mint az e tekintetben egészségeseknek, éppen ezért számít olyan sokat a professzionális segítség. Czakó Bettina, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc a biztonságos, tartós súlyvesztés alapjairól beszélt az érintetteknek.
Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Eltűnt egy 13 éves lány - a rendőrség a lakosság segítségét kéri

Szabó Regina Petrát keresi a rendőrség.
A szerkesztő ajánlja