SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan lehet enyhíteni a terhességi hányingert?

Családinet [cikkei] - 2024-05-31
A terhességi hányinger és hányás a várandósság korai szakaszában gyakori probléma, és sok kismamának okoz kellemetlenséget. Fontos megjegyezni, hogy minden terhesség és kismama más, így nem biztos, hogy minden megoldás megfelelő minden esetben.
Hogyan lehet enyhíteni a terhességi hányingert?

A terhességi hányinger enyhítése

A terhességi hányinger és hányás a terhesség korai szakaszában gyakori probléma, és sok kismamának okoz kellemetlenséget. Az alábbi tippek segíthetnek enyhíteni a terhességi hányingert:

  1. Egyél kis mennyiségeket gyakran: Az üres gyomor fokozhatja a terhességi hányingert, ezért célszerű naponta több kis étkezést tartani, és a nap folyamán rendszeresen rágcsálni néhány kekszet, gabonapelyhet vagy más könnyű ételt.

  2. Kerüld az erős illatokat: Az erős illatok, mint például a parfümök, tisztítószerek, súlyosbíthatják a terhességi hányingert. Ha lehetséges, próbálj kerülni olyan helyzeteket, amelyekben erős illatok, szagok vannak.

  3. Igyál elegendő folyadékot: A megfelelő hidratáltság fontos a terhesség alatt. Ha a hányás miatt nehezedre esik a folyadékbevitel, próbálj meg gyakrabban kis mennyiségeket fogyasztani. A jéghideg folyadék kortyonként, esetleg jégkocka szopogatása is segíthet.

  4. Kerüld a zsíros, fűszeres és nehéz ételeket: Ezek az ételek tovább maradnak a gyomorban, és fokozhatják a hányingert. Inkább könnyű, magas rosttartalmú ételeket fogyassz, mint például gyümölcsöt, zöldséget, gabonapelyhet.

  5. Próbáld ki a gyömbért: A gyömbér enyhítheti a terhességi hányingert, mivel természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Kérj tanácsot az orvosodtól a megfelelő mennyiségű gyömbér fogyasztásával kapcsolatban.

  6. Használj akupresszúrát: Az akupresszúra egy olyan terápia, amely során a test bizonyos pontjaira gyakorolt nyomás segíthet enyhíteni a terhességi hányingert - kérdezd meg róla az orvosod, mielőtt kipróbálnád.

  7. Beszélj az orvosoddal: Ha a hányinger és a hányás nagyon súlyos, akkor az orvosod segíthet abban, hogy olyan gyógyszereket vagy vitaminokat írjon fel, amelyek enyhíthetik a tüneteket.

  8. Próbáld ki az akupunktúrát: Az akupunktúra egy olyan terápia, amely során vékony tűket helyeznek el bizonyos pontokon a testen. Egyes kutatások szerint az akupunktúra segíthet enyhíteni a terhességi hányingert és hányást. Az orvosod véleményét mindenképp kérd ki a kezelés előtt!

  9. Elegendő pihenés: A terhesség során a testnek több pihenésre van szüksége, mint általában. A megfelelő mennyiségű alvás és pihenés segíthet csökkenteni a stresszt és az idegességet, amelyek súlyosbíthatják a terhességi hányingert.
  10. Hagyományos gyógynövények használata: Bizonyos gyógynövények, mint például a menta, a kamilla vagy a citromfű, enyhíthetik a terhességi hányingert. Azonban mindig konzultálj az orvosoddal, mielőtt bármilyen gyógynövény-kiegészítőt alkalmaznál.

  11. Vegyél részt terhességi jóga órákon: A terhességi jóga egy olyan fizikai tevékenység, amely segíthet csökkenteni a stresszt és a szorongást, és enyhítheti a terhességi hányingert és hányást - ha az orvosod is egyetért, próbáld ki!

  12. Aromaterápia: Az aromaterápia olyan illóolajok használatát jelenti, amelyek segíthetnek enyhíteni a terhességi hányingert. A levendula, a citrom és a borsmenta illóolajok hatékonyak lehetnek a terhességi hányinger enyhítésében. Egyes illatok nem ajánlottak a várandósság alatt, ezért mindenképp beszélj a témáról az orvosoddal, mielőtt kipróbálnád.

Ha a terhességi hányinger és hányás nagyon súlyos, vagy ha aggódsz a magzatod egészségéért, mindenképpen beszélj az orvosoddal. Arról is egyeztess vele és kérd ki a véleményét, ha bármilyen hányingerűző praktikát szeretnél kipróbálni, hiszen ő ismeri pontosan az állapotod és a kockázatokat, így ő tudja megállapítani, hogy mi az, amit biztonságosan alkalmazhatsz a várandósságod alatt is.

Végezetül egy kis biztatás: aki várandósan reggeli rosszulléttől, hányingertől vagy hányástól szenved, annál kisebb a magzat elvesztésének a veszélye.


A cikket lektorálta Nagy Edit védőnő szakértőnk:

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja