SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Várandósan is fitten

Kókai Kata [cikkei] - 2006-06-19
A várandósság 9 hosszú hónapja alatt a kismamának nincs oka rá, hogy elhanyagolja a testmozgást.
Várandósan is fitten

Ritka kivételektől eltekintve a legtöbb mozdulat, s a speciálisan várandósság idejére kifejlesztett gyakorlatok nem okozhatnak problémát. Ráadásul a szülésre való felkészülésben is sokat segíthet a testmozgás. Főként akkor fontosak a rendszeres tornagyakorlatok, ha a kismama várandósságát megelőzően is aktívan sportolt. A sport hiánya ez esetben pótcselekvéshez, idegességhez is vezethet. Általánosságban elmondható, hogy maga a sport nem tiltott, csupán néhány apró módosítást igényel.

Csökkenteni kell a terhelés mértékét, s igyekezni kell veszélytelenebb mozgásformákat választani. Az úszás, a tornatermi gyakorlatok, a kirándulás, illetve más enyhébb mozgásformák továbbra is nyugodtan végezhetők.

Mozgásprogram

Már a várandósság elején érdemes egyeztetni az orvossal, mely mozgásformák, milyen mértékben végezhetők a várandósság idején. Készíthetünk saját edzésprogramot, mely segít abban, hogy a terhesség hosszú 9 hónapja alatt is fittek és egészségesek legyünk. A legfontosabb alapelv, hogy ne végezzünk megerőltető, nehéz gyakorlatokat, sem olyan mozgásformát, melynek során fennálhat a sérülés veszélye (pl. esés). A mozgás célja nem az ideális súly visszanyerése, sem a fogyókúra (hiszen ez várandósság idején tilos!), csupán az, hogy a kismama hangulata, testi-lelki egyensúlya rendben legyen.

Bemelegítés és nyújtás

Minden edzés megkezdése előtt fontos szerepet kap a bemelegítés. Testünk igényli a fokozatosságot, s nem szereti a hirtelen megterhelést. Ez várandósság idején fokozottabban érvényesül. Ez esetben semmit szabad elkapkodni, s a mozgássorokat is érdemes lassabban végezni. Ha a kismama rossz mozdulatokat tesz, vagy megterheli szervezetét, azzal gyermekének is árthat.

Tehát a kulcsszó a fokozatosság, az óvatosság, s az előírások betartása. Ha valamilyen mozdulatsor kényelmetlenséget okoz, inkább próbáljunk ki egy másikat. A bemelegítés, vagyis a lassú, kiegyensúlyozott kezdőmozgás segíthet abban, hogy a korábban kevésbé használt izmokat ne terhelje meg túlzottan az ezt követő edzés.

Kismama sportok

Azt, hogy melyik kismama milyen sportot válasszon, mindig egyénileg kell eldönteni. Van aki korábban is sportolt, több mozgás sem jelent számára megterhelést. Más a várandósságot megelőzően sem volt túl aktív, s a könnyebb gyakorlatok is hamar fáradttá teszik. A terhesség kilenc, fárasztó hónapja alatt pedig babának és mamának egyaránt fontos a testmozgás.

A várandósság idején végzett testmozgás oxigéndúsabb környezetet biztosít a babának, a leendő édesanya pedig felkészültebben várhatja a szülés nagy napját. Többféle mozgás is létezik, melyek mindegyike jó hatású lehet. A jóga, mely nem csak testmozgás, segíthet abban, hogy később a szülés gyorsan, egyszerűen történjen meg. A speciális légzéstechnikák, a különböző mozgásformák felkészítik a kismamát a vajúdás és a szülés nehéz perceire.



Sportok, melyeket kerülni kell:

Testépítés
Lovaglás
Síelés
Búvárkodás
Hegymászás
Aerobic
És minden olyan sport, melynél fennállhat a sérülés, vagy megerőltetés veszélye

Ajánlott sportok

Jóga
Úszás
Aquafitnesz
Kirándulás
Kerékpározás (itt is fontos az óvatosság)

A kismamák számára fontos a rendszeres testmozgás, mivel a várandósság idején testük hatalmas változáson megy keresztül. A sport segít az izmok kondíciójának megtartásában, a kiegyensúlyozott életvitelben, s a baba számára is egészséges, oxigéndús környezetet teremt. A legfontosabb, hogy mindig biztonságos, nem megerőltető mozgásformát válasszunk. Kezdjük enyhe bemelegítéssel, majd óvatos nyújtással fejezzük be a mozgást, végül pihenjünk egy jót. Mindeközben ügyeljünk a megfelelő táplálkozásra, s az elveszett folyadék pótlására is.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja