SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Babavárás és lemondások

Kókai Kata [cikkei] - 2006-09-11
Sokan nem is tudják, mennyi lemondással járhat a várandósság, hiszen a baba legtöbb esetben váratlanul érkezik.
Babavárás és lemondások

A várandósság sok lemondással jár- persze a gyermekvárás öröme mindenért kárpótol. A kismamák többsége nem tervezetten vállal gyermeket, így nincs tisztában azzal, miről is kell lemondania. Egyesek túlzásba viszik az aggodalmat, s minden jót megvonnak maguktól, míg mások oda sem figyelnek az utasításokra. Valójában a legjobb megoldás az arany középút.

Az első trimeszter

Az első trimeszter, vagyis a babavárás első három hónapja a legkritikusabb időszak, hiszen ekkor dől el, hogy az anya szervezete képes lesz-e kihordani a magzatot. Szerencsére a legtöbb felnőtt nő számára ez nem okoz gondot. Ebben az időszakban azonban fokozottabban kell ügyelni testünkre, hiszen a stressz, a gyógyszerek, de a mindennapi életvitel is befolyásolhatja a várandósságot. Nem egy esetben a fogamzásgátló szerek szedése okoz fejtörést a kismamáknak.
Sokszor a gyermekáldás csupán "a véletlen műve", hiszen a gyógyszer sem adhat teljes védelmet. Ekkor mindenképpen tájékoztatni kell a nőgyógyászt minden beszedett gyógyszerről, de szerencsére a modern fogamzásgátló szerek nagy része nem okoz gondot a baba későbbi fejlődésében.

Kávé és cigaretta

Az élvezeti szerekről való leszokás -legyen az kávé vagy cigaretta- mindig nehéz feladat. A harmadik hónap környékén sokszor már a reggeli émelygés is segíthet. Szervezetünk reagál mindenre amit elfogyasztunk, s szerencsés esetben azokat az ételeket kívánjuk, melyre valóban szükségünk van. Sok kismama, aki korábban megrögzött dohányos volt, vagy nem tudta elhagyni a megszokott kávéját, a várandósság idején rá sem tud nézni ezekre az élvezeti cikkekre.



A dohányzás ártalmait talán nem kell ecsetelnünk, mindenki tisztában van vele, hogy több száz ártalmas anyagot tartalmaz, melyek mindegyike rossz hatással van a szervezetre, s nem csak várandósok, de bármely átlagos ember esetében. A babavárás során elszívott cigaretták növelik a koraszülés esélyét, sőt, a magzat súlycsökkenéséhez is vezethetnek. Nem egy esetben akár fejlődési rendellenességet okozhatnak.

A kávé, mely egyik legkedveltebb élénkítő szerünk, növeli a vetélés kockázatát. Főleg az első trimeszterben jelenthet veszélyt a kávé fogyasztása. Helyette azonban választhatunk koffeinmentes, növényi "kávét", melynek íze hasonló, azonban nem tartalmaz a terhességet veszélyeztető anyagokat.

Mindennapi dolgok

A mindennapos tevékenységeink köre is szűkülhet a várandósság idején. Kezdetben azért, mert a magzatot óvni kell, az utolsó trimeszterben pedig a súlynövekedés miatt. Kerülni kell minden veszélyes sportot, a nehéz súlyok emelgetését, s lehetőleg az olyan helyeket is - koncertek, diszkók -, ahol a kismama pocakja sérülhet.
A várandósság idején lezajló hormonváltozások miatt adódhatnak nőgyógyászati problémák is, hiszen a hüvelyflóra egyensúlya megborulhat. Emiatt érdemes elkerülni a közös fürdőket, a melegvizes medencéket.
Az alvásra és az étkezésre is fokozottabban kell ügyelni. Legalább napi nyolc óra alvás szükséges ahhoz, hogy a kismama szervezete megfelelően kipihenje magát. Emellett érdemes nap közben is lepihenni. Elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű (napi 2-3 liter) folyadékfogyasztás, mely nem csak az elveszett ásványi anyagot pótolja, de a szervezet méregtelenítésében is segíthet.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

Magát okolta a kisfiú, amiért megrúgta az edző - nyilatkozott az édesanya, aki az internetről tudta meg, mi történt

"Ő azt hitte, hogy annyira rosszat tett, hogy ezt megérdemelte. És még szégyellte is" - mondta el az anya.
A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A fiatalabb cukorbetegeknél magasabb a rák kialakulásának kockázata

A diabétesz jelentősen megnöveli a daganatok kockázatát, elsősorban a 40-54 évesek körében - derül ki a Semmelweis Egyetem Diabetes Research and Clinical Practice nevű szaklapban publikált friss kutatásából. A több mint hárommillió magyar páciens adatait feldolgozó elemzés szerint a rák előfordulásának kockázata már a cukorbetegség diagnosztizálása előtt emelkedni kezd, és a rákövetkező évben tetőzik. A szakemberek ezért a szűrővizsgálatok fontosságát hangsúlyozzák.
Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Plüss állatokat gyűjt a kis betegeknek a Szent János Kórház gyermeksebészete

Töltsük fel együtt a kifogyott készletet: a plüss állatokkal a beteg gyerekek bátorságát szokták jutalmazni.
Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Életműdíjat kapott korábban Novák Katalintól a férfi, aki felrúgott egy gyereket a szolnoki kalandparkban

Az elkövető kilétére hamar fény derült - A. Tibor már reagált is az eseményekre.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
A szerkesztő ajánlja