SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

9 hónap, egészséges ételek

Kókai Kata [cikkei] - 2006-12-19
A kismamáknak fokozottabban kell ügyelniük a táplálkozásra, hiszen az elfogyasztott ételeket már két embert táplálnak.
9 hónap, egészséges ételek

Természetesen a várandósság során is fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, és jogos a kérdés, ha elődeink sem tartottak speciális diétát nekünk miért kellene? Nem arról van szó, hogy bizonyos ételek fogyasztása tilos, vagy nem kedvező a babára nézve. Persze ilyen ételek és italok is akadnak, de leginkább a táplálék minőségére kell ügyelnünk.

Ehető mérgek

Általában a csokoládét, a cukorkát, az üdítőket soroljuk fekete listára, pedig tudnunk kell, hogy szinte minden étel tartalmaz mesterséges anyagokat. A felvágottak, a kenyérfélék, de a tejtermékek is számtalan sűrítő, színező és ízfokozó anyagot tartalmaznak. Ezek mindegyike engedélyezett, látszólag ártalmatlan anyag, de az arra allergiásoknál, sőt, hosszútávon az egészséges embereknél is problémát okozhat.
Ennek legfőbb oka, hogy immunrendszerünk igyekszik megtisztítani szervezetünket a káros, mesterséges anyagoktól. Miközben az állandó küzdelem a szervezetbe jutó mérgek ellen elfoglalja, addig kevésbé nyújt védettséget például az influenzával szemben. Várandósság idején természetesen tiltott a drasztikus méregtelenítés, éppen ezért arra kell ügyelni, hogy ezek az anyagok csak csekély mennyiségben, vagy egyáltalán ne kerüljenek a szervezetbe.

Csak a bio étel a jó?

Nincsen szükség szélsőséges megoldásokra. Nem kell azonnal bio-életmódra váltani, vagy dobozszámra enni a különböző táplálékkiegészítőket. Elegendő egy kevés odafigyelés, és utánajárás, mely anyagok milyen hatással lehetnek a szervezetre. Bár nem egyszer keltek már olyan rémhírek szárnyra, miszerint az összes ételadalék (pontosan az E-számok) rákkeltő hatású, valójában ezek nagy része ártalmatlan.
Az E-számokkal jelölt adalékanyagok egy része természetes anyag (béta-karotin, aszkorbinsav), így nem okoz problémát. Arra azonban ügyeljünk, ha lehet, inkább friss, adalékanyagoktól mentes ételeket fogyasszunk.
Bizonyos méregtelenítési praktikák a babavárás idején is alkalmazhatók. Rengeteg vitamin, és természetes szer áll rendelkezésünkre, melyek segítenek a toxinok eltávolításában. Többek között a búzafűlé, az ásványvíz, a C-vitamin is ide sorolható. Napi 3 liter tiszta víz pedig segíthet a méreganyagok kiürülésében.


5 tipp a megfelelő étkezéshez

1. Finomliszt helyett teljes kiőrlésű
Várandósság idején a menses kimaradása miatt a természetes védekezőképesség is gyengébb lehet bizonyos problémákkal szemben. Többek között a szénhidrátdús táplálkozásnak köszönhetően akár candida is kialakulhat. A teljes kiőrlésű termékek segítenek a candidiázis, a székrekedés, és az ásványianyag-hiány megelőzésében is.
2. Friss gyümölcs
Igyekezzünk mindig friss idénygyümölcsöt fogyasztani, télen pedig csak befőttet fogyasszunk. A téli gyümölcsök (bármilyen szépek) nem tartalmaznak elegendő vitamint.
3. Csökkentsük a só fogyasztást
A túl sok só sajnos káros lehet, így főként várandósság idején ügyelni kell annak mennyiségére. Egyes esetekben magas vérnyomáshoz vezethet, így csak akkor használjuk, ha valóban szükséges.
4. Kerüljük az adalékanyagokat
Ha nem is vásárolunk bio élelmiszereket, figyeljünk oda a megvásárolt ételek összetételére, s válasszuk azt, amelyikben kevesebb adalékanyag található.
5. A húsokat is gondosan válasszuk ki
Viszonylag kevés információ áll rendelkezésünkre a hentes üzletekben és boltokban kapható húsokról. Azt azonban már mindannyian tudjuk, hogy az állatok egy részét különböző hormonkészítményekkel, és egyéb gyógyszerekkel kezelik, melyek emberekre gyakorolt hatását még nem ismerjük pontosan. Ha tehetjük, vásároljunk inkább ismerőstől, kistermelőtől.

Várandósság idején fokozottan kell ügyelni a megfelelő folyadékbevitelre, és tápanyag ellátásra. A vitaminok mellett nélkülözhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Szamárköhögésem velőt rázó története

Szamárköhögésem velőt rázó története

Légútjaimat általában békés hámszövet fedi, aminek a felszínén levő kis csillók segítenek kisöprögetni onnan a kórokozókat. Akkoriban éppen egy közönséges megfázással küzdöttem, orrfolyással, enyhe köhögéssel, amivel úgy véltem, a munkám megszakítása nélkül megbirkózom. Azonban a kór alattomos módon dolgozva elkezdett toxinokat gyártani, melyek észrevétlenül megtapadtak a csillós szöveten, méreganyagokat bocsájtottak ki rá, míg egy sűrű, ragadós váladék képződött és a légútjaim beszűkültek. Mindebből annyit érzékeltem, hogy nem kapok levegőt.
Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Mi okozhat magas vércukorszintet reggelente?

Inzulinos cukorbetegként rendre magas vércukorszintet mérsz reggelente, és nem érted, miért? Elképzelhető, hogy az éjszakai vércukorcsökkenés kiváltotta Somogyi-hatás áll a háttérben. Hogy milyen okok idézik elő ezt az állapotot, és mi a teendő vele, arról Prof. Dr. Somogyi Anikót, a Cukorbetegközpont diabetológus, endokrinológus, lipidológus szakorvosát kérdeztük.
Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

Így szedjük a vitaminokat, nyomelemeket!

A téli időszakban még azok is szednek vitaminokat és nyomelemeket, akik az év többi részében nem. Annak érdekében, hogy ezek a készítmények valóban ki tudják fejteni jótékony hatásukat, érdemes tudni, hogy milyen napszakban és mivel érdemes - esetleg mivel nem ajánlott - bevenni, illetve hogy milyen állapotok esetén vagy milyen gyógyszerekkel együtt fontos a körültekintés az alkalmazásuk során. Ezekben a kérdésekben a Semmelweis Egyetem Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet szakgyógyszerészei, dr. Horváth István László és dr. Vajda Péter segítik az eligazodást.
Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

Felakasztotta magát egy diák egy szegedi általános iskolában

A hatóságok teljes hírzárlatot rendeltek el az esettel kapcsolatban.
Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

Drámai ugrás 2024-ben: terjed a rendkívül fertőző szamárköhögés

A szamárköhögés (pertussis) egy rendkívül fertőző, bakteriális eredetű betegség, amelyet a Bordetella pertussis nevű baktérium okoz. Legfőképpen a légutakat érinti, és minden korosztályt veszélyeztet, de különösen a csecsemőkre jelent nagy kockázatot. Az elmúlt évekhez képest Magyarországon drámaian nőtt az esetek száma, így fontos, hogy minden szülő tisztában legyen a tünetekkel, a megelőzéssel és a kezelési lehetőségekkel.
A szerkesztő ajánlja