SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hálószobatitok - várandósság és szexualitás

Kókai Kata [cikkei] - 2007-05-02
A várandósság alatt folytatott nemi élet különleges, de olykor kételyekkel teli. Vajon okozhat-e kárt gyermekünkben? És egyáltalán, illik-e, vagy sem?
Hálószobatitok - várandósság és szexualitás

Hosszú évekig tabutéma volt a várandósság alatti együttlét. Sokszor került a vitatémák hosszú listájára, kielemezték már orvosi, etikai és erkölcsi szempontból egyaránt. Egy biztos, legalább egyszer minden kismama végiggondolja a dolgot, s talán olyan kérdései merülhetnek fel, melyre nem szívesen kér választ szakorvosától. Most tabuk nélkül beszélünk egy olyan témáról, melyről a legtöbb nő talán még barátnőjével sem beszélne szívesen.

„Kövér vagyok és csúnya, hogyan kívánhatna meg így bárki is?”

„Kövér és csúnya”- a legtipikusabb jelzők, amit egy önmagával elégedetlen nő mondhat. A terhesség nem kövérség, hiszen nem az egész napos evés, hanem egy gyönyörű gyermek miatt növekszik a kismama pocakja. Alapvető probléma, hogy a médiában szinte csak csontsovány, tökéletes alkatú nők jelennek meg, amely még egy önmagával elégedett nőben is kételyeket ébreszthet. Először önmagunkkal kell tisztáznunk, miért vagyunk elégedetlenek.

Csak nagyon ritka esetben fordul elő, hogy egy nőtől nagy pocakja miatt fordul el férje, legtöbbször maga a kismama képzeli azt, hogy mindenki kövérnek és visszataszítónak találja, pedig feltételezésének egyetlen alapja a saját kisebbségi komplexusa. Sajnos sokan már a várandósság előtt is elégedetlenek önmagukkal, s ezt a negatív érzést csak tovább fokozza az a számtalan változás, mely kilenc hónap alatt végbemegy.

„Félek, hogy gyermekemnek árthat az együttlét”

Akár száz évvel ezelőtti, akár mai példákat hozunk fel, a normális szexuális élet soha nem okozott kárt egyetlen magzatnak sem. Valószínűleg a gyermekhez való fizikai közelség riasztja meg a szülőket, ennek azonban nincs alapja, egy problémamentes terhesség esetén nem okozhat gondot az együttlét. Általános tévhit, hogy az együttlét okozhat kisebb vérzést várandósság alatt, ez azonban az esetek legnagyobb részében nem kapcsolható a szexuális együttléthez.

„Lehet olyan ok, amiért mégis el kell kerülni a szexuális együttlétet?”

Igen, bizonyos esetekben kerülendő az együttlét, erről azonban a szakorvos minden esetben tájékoztatja a párokat. Normális lefolyású, komplikációmentes terhesség esetében egészen a szülési előtti napokig nem kell mellőzni az intim kapcsolatot. Ügyelni kell azonban arra, hogy a kismama soha ne kötelességtudatból tegye, illetve igyekezni kell a legkényelmesebb pozíciót megtalálni, hiszen nem egy kényelmetlen kötelességről, hanem kölcsönös örömszerzésről beszélünk. Mindaddig nem okozhat az együttlét gondot, amíg egyik fél (de főleg a kismama) számára nem okoz kényelmetlenséget.

„Fogalmam sincs, hogyan tovább, hiszen már két emberre kell vigyáznom”

Természetesen a szexuális együttlét normál esetben is lehet veszélyes. Várandósság során jobban kell ügyelni a személyes higiéniára, hiszen a menstruáció elmaradásával, a hormonrendszer megváltozásával a női szervezet érzékenyebb lehet. Normális, komplikációmentes terhesség során minden mehet a megszokott módon, de természetesen nem árt az óvatosság, s ügyelni kell a mindkét fél számára legkényelmesebb megoldásokra.

 

Kép: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)
A szerkesztő ajánlja