SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Ádám Olga


Ádám Olga
Képességfejlesztés a sakktáblán

A Sakk-Ovi oktatói gárdája egyelőre csak Budapesten és környékén, de remélhetőleg hamarosan kicsit távolabbi településeken is sakkozni tanítja a legfiatalabb (3-8 év közötti) korosztályt.
Óvodákban, iskolákban és más helyszíneken szervezünk heti rendszerességgel sakkfoglalkozást.

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-20/544-77-76
E-mail: info@sakkovi.hu
Honlap: http://www.sakkovi.hu/

Témakörök

összes téma      düh     foglalkozás     képességfejlesztés     képzés     kudarc     módszertani tanfolyam     óvoda     sakk     sakk könyv otthoni tanulás     sikerélmény     szolnok     tanfolyam     vereség     vidék  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Vereségtõl való félelem a sakkban

Így sok-sok év távlatából... Én ott rontottam el gyerekkoromban, hogy nem szerettem veszíteni. Sem sakkban, sem malomban, sem más logikai játékban. Pedig a bátyám szinte mindig megvert, és tényleg nagyon sokat játszottunk. És nekem furcsa volt, hogy hatéves hugom 13 éves koromban már döntetlent játszik velem szemben, holott én tanítgattam.
Most, hogy ovis gyerekem van, és gondolkodom a sakk tanításán: hogyan tudom neki megtanítani, hogy ne féljen a vereségtől? Mit tehetek azért, hogy elfogadja, hogy kellő önbizalommal nézzen a következő játszma elé?

Kedves Kérdező!
Örülök, hogy feltetted ezt a kérdést, gyakran találkozom hasonló "nehézséggel".
Úgy tartom, a tanulás első lépcsőfoka, amikor a gyermek megérti a győzelem-vereség fogalmát és megtanul az előbbinek örülni, az utóbbitól pedig tartani. A következő feladat, hogy megtanulja ezeket az érzéseket kezelni. Az egyik véglet, aki úgy fél a vereségtől, hogy kerülni kezdi a játékot (is), a másik véglet, aki "túlzott önbizalomra" tesz szert. Nyilván az egészséges középutat kell megtalálnia, és ebben tudod Te segíteni. Ez nem csak a sakkjátékban, hanem az élet többi területén is hasznára fog válni.
Sokban függ a gyermek személyiségétől, hogy hogyan kezeli a problémát, amikor először szembesül vele és, hogy mennyi időbe telik "kinőni" azt -jelen esetben a vereség miatti félelmet-.
Hogyan segíthetsz?
Vedd le a gyerek válláról a vereség terhét: ne ti játsszatok egymás ellen, hanem kedvenc játékállatai vívjanak sakkcsatát. Az sem gond, ha közösen irányítjátok a játék alakulását. Nem állítod őt egyik állatkája pártjára sem, látszólag csak "nézők" vagytok, valójában persze nektek kell a "játékosok" gondolatait irányítani. A parti végén a vereség miatt szomorkodó játék babát közösen vigasztaljátok meg, mondjatok neki "okos dolgokat": "A játék a fontos, nem a győzelem.", "Legközelebb neked is sikerül, nem szabad feladni." stb. Lehetőleg a vesztes "játékos" kérjen -és kapjon- visszavágót, majd az igazságos 1:1 után menjenek közösen, békességben mást játszani, és akár adják át a sakktáblát nektek. ;)
Ha van lehetőségetek gyertek el az egyik szülő-gyerek közös foglalkozásunkra, tanulhattok olyan Sakktáblás Játékot, amelyben a gyermeket könnyen sikerélményhez juttathatod! A részletekért látogasd meg weboldalunkat! www.sakkovi.hu
Üdvözlettel,



Ádám Olga
2009-03-12 08:35:58
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja