SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Beck Hajnalka


Beck Hajnalka
Nyelvtanár, online tutor

Elérhetőségeim:
Honlap: http://www.lingvico.hu/hajninyelviskolaja
http://nemetmunka.lap.hu/bemutatkozas/
A szakértőnk jelenleg nem fogad kérdéseket, ezért csak az eddig neki feltett kérdéseket és az ezekre adott válaszokat tudod megtekinteni!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Nyelvtanulás diszgráfia mellett

Tisztelt Hajnalka!Nagyobb fiam itt-külföldön-kezdte az iskolás éveit.Jelenleg 7 éves múlt,de otthon is csak idén szeptembertől kezdte volna,mert logopédiai képzést kapott az óvodában.Diszgráfiára gyanakszom,mert egy-két betűt és számot még most is tükörírással ír.Mivel folyamatosan tanulják a nyelvet és az idegen környezet is elég stresszes lehetett számára,lehetséges,hogy késöbbiekben diszlexia is tapasztalható lesz Nála?Az angol olvasással még hadilábon állunk,de igyekszünk minden segítséget megadni Neki.Sajnos csak nyáron tudunk hazalátogatni,nagyon szeretném otthoni szakkember véleményét is kikérni,de a nyári hónapokban úgy hallottam ez elég nehézkes.Mivel azt olvastam,hogy az ilyen tipisú embereknek az idegen nyelv megtanulása szinte lehetetlen,nem szeretném Őt kitenni folyamatos kudarcélménynek sem.Egy évvel fiatalabb testvére nagyon széppen halad és éri utól a kis társai.Bár tudom nagyon jól,nincs két egyforma képességű gyermek még ha testvérek is.Válaszát előre is köszönöm.
Kedves Érdeklődő!
A dyslexia sajnos nem a szakterületem, de annyit tudok, hogy a betűtévesztés, tükörírás stb. belefér a dyslexia fogalomkörébe - mindenképpen logopédus, vagy dyslexiára specializálódott szakember véleményét kellene kikérni!
Az, hogy a dyslexiás emberek számára lehetetlen az idegennyelv megtanulása, így nem igaz. Magyarországon egy olyan általános iskolában tanítottam, ahol az alsó tagozatban dyslexiás felzárkóztató osztály működött. Az osztályban speciálisan képzett tanító, logopédus és pedagógiai asszisztens dolgozott együtt, a gyerekek pedig fantasztikusan fejlődtek. 5. osztályra integrálni lehetett őket a normál osztályokba és nyelvórán sem volt problémájuk. Egyébként pedig tapasztalatom szerint ezek a tanulók nagyon erősek a szóbeli készségek terén. Gondjuk lehet esetleg a nyelvtannal, de ügyesen beszélnek és nagyon jól értik az idegennyelvű szövegeket.
Ami igaz, hogy a Magyarországon élő dyslexiás gyerekeknek nem igazán szokták ajánlani az angolt, mint első nyelvet, de ez az Önök esetében nem kikerülhető. Ha sokáig maradnak még kint, akkor szerintem helyben keressen jó logopédust. Ők tudják, hogy az angolt beszélő/tanuló gyerekeknél milyen módszereket kell alkalmazni a fejlesztésnél.
Remélem, hogy hamarosan megtalálják a megfelelő megoldást!
Üdvözlettel:

Beck Hajnalka
2008-06-13 17:05:27
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja