SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Beck Hajnalka


Beck Hajnalka
Nyelvtanár, online tutor

Elérhetőségeim:
Honlap: http://www.lingvico.hu/hajninyelviskolaja
http://nemetmunka.lap.hu/bemutatkozas/
A szakértőnk jelenleg nem fogad kérdéseket, ezért csak az eddig neki feltett kérdéseket és az ezekre adott válaszokat tudod megtekinteni!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Nyelvtanulás kisiskolás korban

Kedves Hajnalka!
Én egy három gyermekes anyuka vagyok. A legnagyobb gyermekem most volt első osztályos. Nyelvet csak 4. osztálytól fognak tanulni az iskolában. Én szeretném szeptembertől nyelvórára járatni. Jól teszem? Egyéni vagy kiscsoportos nyelvórát ajánlja? A két kisebb gyermekem 5, illetve másfél évesek. Velük hamarabb kezdjük a nyelvleckét?
Segítségét köszönöm. Tisztelettel:anikó

Kedves Anikó!
Az én személyes véleményem (amelyik tapasztalaton, illetve a szakirodalom ismeretén alapszik - bár biztosan nem olvastam még mindent végig, amit a témában publikáltak) az, hogy nincs igazán értelme a heti 1-2 külön nyelvórának kisiskolás korban. Amit a gyerekek ennyi idős korukban megtanulnak az minimális és nem jelent igazán előnyt sem a későbbi nyelvtanulásnál. (Volt olyan osztálytársam a gimnáziumban, amelyik már kicsi korától német különórákra járt. Az előnye velünk, többiekkel szemben nem tartott 3 hónapnál tovább.) A gyerekek érdeklődését különóra nélkül is fel lehet kelteni az idegen nyelvek iránt és ez az érdeklődés, nyitottság sokkal fontosabb, mint az, hogy 7 évesen a gyerek angol dalocskákat tudjon énekelni.

Ha mégis amellett dönt, hogy különórára járatja a gyermekét, akkor figyeljen nagyon oda arra, hogy a tanár magasan képzett legyen, a legjobb egy anyanyelvi, nyelvtanár szakot végzett oktató! (A gyerekkorban rögzült hibákat később nagyon nehéz javítani.) Fontos, hogy a kicsi órák között is érintkezzen a nyelvvel. (CD-t hallgasson dalokkal, mesékkel, vagy néha-néha nézhet mesét a TV-ben.) Hogy csoportosan vagy egyénileg érdemes-e taníttatni, az a gyerektől is függ. Szereti a kihívást, amit esetleg a csoportos tanulás jelent? Vagy inkább "magányos játékos"? Ezt csak Ön tudja eldönteni. Csoportban (kiscsoportban!!, maximum 6 gyerek) sokkal izgalmasabb játékokat (bábozás, körjátékok) lehet játszani, mint egy egyéni órán és a gyerekek egymástól is tanulnak.

A másik két kicsit a fentiekből következően szintén nem járatnám külön nyelvórára, de ha szeretné, mert úgy érzi, hogy jobb lesz, akkor az ő esetükben is nagyon fontos a gondos tanárválasztás.

Végezetül egy cikket szeretnék Önnek ajánlani: www.francianyelv.hu/erdekessegek/velemeny/803-a-korai-nyelvtanulasrol-a-logopedus-szemevel.html

Remélem tudtam segíteni!
Üdvözlettel:



Beck Hajnalka
2009-06-15 10:52:37
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja