SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Beck Hajnalka


Beck Hajnalka
Nyelvtanár, online tutor

Elérhetőségeim:
Honlap: http://www.lingvico.hu/hajninyelviskolaja
http://nemetmunka.lap.hu/bemutatkozas/
A szakértőnk jelenleg nem fogad kérdéseket, ezért csak az eddig neki feltett kérdéseket és az ezekre adott válaszokat tudod megtekinteni!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Nyelvtanulás németországi óvodában

Kedves Hajnalka.Németországban élünk 3asban.Nóra lányunk 2.5éves.Szaptembertől megpróbáltuk böcsibe járatni a nyelv miatt heti 2 délelőtt.Sajnos 1 szer a böcsibe beosonva tanúja voltam egy oda nem illő jelenetnek,ahogy a gyerekekkel bántak.Ez magyarázatot adott arra,miért várja Nórika mindig a bölcsit,és miért üvölt minden gyerek minden alkalommal,mikor értementem.Azonnal kivettük.A némettel nem sokra ment.Nekünk azt javasolták,hogy odahaza magyarul beszéljünk vele,majd ha oviba vagy isibe megy,akkor teljesen automatikusan fogja tudni különválasztani az otthoni és az ovis közeget.Ön szerint ez valóban igy van?Szeptembertől nyugodt szivvel vihetjük oviba?Meg fogja tudni oldani a kezdetekben fellépő nyelvi nehézségeket?Válaszát előre is köszönettel vesszük.Németh család
Kedves Németh család!

Sajnálom, hogy nem jártak sikerrel, ami a bölcsit illeti. A mi városkánkban (és a környéken) egyáltalán nincs is ilyen intézmény.

Ami az óvodát illeti: A lányom öt évesen került a kinti óvodába, és egy hónap múlva már nagyon szépen beszélt. Az iskolában sincsenek gondjai, sem a helyesírással sem az olvasással. Magyarul is, és németül is anyanyelvi szinten beszél.

Szóval a gyerekeket nem kell félteni, ami a nyelvtanulást illeti, ha anyanyelvi környezetben élnek. Szerintem nyugodtan vihetik jövőre óvodába, de természetesen azért időt kell neki hagyni arra, hogy elkezdjen beszélni. Lehet, hogy hosszabb beszoktatási időre is szüksége lesz - ezt az óvó nénikkel kell majd megbeszélni. Nem biztos, hogy a kicsi azonnal kommunikálni kezd, mint az én lányom tette, mert a gyerekek sem egyformák. De az biztos, hogy ha egyszer elkezdett beszélni, akkor valóban könnyedén külön tudja választani az óvodát - és az óvodai nyelvhasználatot - az otthonitól. (Ezt látom a lányom osztálytársainál is, akik közül az egyiknek az anyukája csak olaszul beszél.)
Üdvözlettel:

Beck Hajnalka
2008-06-16 13:50:10
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja