SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Bojti Andrea - szabadságon


Bojti Andrea - szabadságon
Klinikai gyermek- és ifjúságpszichológus

Elérhetőségeim:
Személyre szabott segítség az alábbi oldalon kérhető: Magabiztos Szülők Klubja
E-mail: info@bojtiandrea.hu
Honlap: https://bojtiandrea.hu
Instagram: Bojti Andrea (@gyermekpszichologusblog)
Facebook:
Gyermekpszichológus blog

A szakértőnk jelenleg nem fogad kérdéseket, ezért csak az eddig neki feltett kérdéseket és az ezekre adott válaszokat tudod megtekinteni!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Este hisztis

Kedves Andrea!
Segítségét kérném. Kislányom októberben lesz 6 éves. Elég sokáig úgy aludt el, hogy mellette feküdtem, néha símogattam is. Aztán egy szobába kerültünk, lett külön saját ágya, eleinte nagyon szépen ment az elalvás. Tévénézés alatt elálmosodott, és elaludt. Sajnos kb. 1 hete nagyon nehezen megy az elalvás. Napközben semmi gond, szót fogad, aranyos, segítőkész, este már a fürdésnél gond van, "nem akarok még fürdeni", de ez nem vészes. Aztán lefekvéskor még meseolvasás van, aztán ágybabújás, puszi, ölelés. Akkor jön a gond. Elmegy még 5-ször vécére, elkezdi mondogatni, hogy ő buta, meg hogy ő nem tud aludni. Szépen mondom neki, hogy nem kell aludni, csak csendben nézze a tévét, de csak hergeli magát, és jön a sírás, hogy de ő nem tud aludni. Már megpróbáltam, hogy kikapcsolom a tévét, de akkor meg azért sír szinte őrjöngve, mert fél. Tényleg fél, mert sötétedés után nem mer egyedül bemenni a szobába sem. Addig fajul a helyzet, hogy kiabálás van ( édesapa), hogy fejezze be a hisztit. Már volt , hogy a fenekére is rávert, de nyilván nem ez a megoldás. Mondjuk neki, hogy ha nem marad csendben, nem lesz ez vagy az, de nem nagyon tudunk rá hatni. Csak megy tovább a "hiszti". Azt is szokta ilyenkor mondani, hogy nem is szeretjük őt... Tanácstalan vagyok, már előre félek az estéktől. Mit kellene tennem? Kérem segítsen: egy tanácstalan, kétségbeesett anya!
Kedves Kérdező!

Ilyen esetekben sokszor az segít, ha teljesen átvariálják az esti lefekvési szokásokat. A tévé helyett lehet mesét olvasni, akár kitalált törteneteket mesélni. Átrakhatják az ágyat másik helyre. Választhatna magának ő ágyneműt és pizsamát, vagyis rendezze be a kuckóját. Beszéljék meg vele, hogy ő hogyan szeretne elaludni.
Remelhetően ez most csak egy átmenet, hiszen eddig jól aludt.

Bojti Andrea - szabadságon
2018-01-04 13:11:45
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja