SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Dr. Hidvégi Edit


Dr. Hidvégi Edit
Gyermekorvos

Az OrvostKeresek.hu specialistája "gyermekorvos" témakörben.
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek!
Bizalmát köszönöm!

Témakörök

összes téma      aranyér     asztma     bárányhimlõ     bcg oltás     bcg oltás ismétlése     béres csepp     beszéd     bõr     bõrtünetek     bukás     covid     csecsemõ táplálás     csecsemõ táplálás tápszer     csecsemõápolás     cumi     d vitamin     éjszakai bepisilés     éjszakai felébredés     érdaganat     eszméletvesztés     etetés     falánkság     fejfájás     féreg fertõzés     fertõzés     fogápolás     fogazás     fogzás     fül     fürdetés     gyermek álmatlanság     gyermek bántalmazás     gyermek étvágytalanság     gyermekbaleset     gyermekfejlõdés     gyermekkori cukorbetegség     gyógyszerszedés     gyógyszertárolás     h1n1 védõoltás     hányinger     hasfájás     hasmenés     haspuffadás     háziállat a családban     helyes táplálkozás     hormonok     immunrendszer erõsítés     ivás     izzadás     kardiológia     kiütés     köhögés     köldök     köldöksérv     koraszülött     kötött csípõ     közösségbe kerülve     krupp     kullancs     kutacs     lábfájás     laborértékek     laborleletek     láz     lázcsillapítás     lisztérzékenység     mûtét     mandula     megfázás     mérgezés     nem kötelezõ oltások     nemi szervek     nyirokcsomó     oltás     oltás utáni lázcsillapítás     orrszívó     orrvérzés     ovi elõtti szobatisztaság     pedagógus gondok     pneumococcus oltás     probiotikum     pubertás     reflux betegség     sárgaság     sírás     széklet     székletvisszatartás     székrekedés     szív     szobatisztaság     szoptatás     tápszer     tej tojás allergia     tejallergia     tejérzékenység     terpeszpelenka     testvér érkezése     tic     túletetés     váladékos szem     vashiány     védõoltás     vénás értágulat     vitaminok szedése     vizelet  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Reflux, vagy tejfehérje?

Kedves Doktornő!

Szeretnénk kérni a véleményét gyermekünkkel kapcsolatban. Jelenleg 4 hónapos, a panaszok kb. 3 hónapos korában kezdődtek. Addig kb 30-40%ban lefejt anyatejet kapott (semmilyen diétát nem tartottam), és a Milumil Syneo-Biotic HA start 1 tápszerét kapta mellé. Álom volt minden napunk, magától beállt a napirend pár hetesen, volt egy kis pocakfájás a szelektől, de miután elhagytuk az Espumisant, és a Biogaiat, helyette a Colic Relief baktériumcseppet ette 2 hónapos korától átaludta az egész éjszakát. Voltak apróbb bukások, pl ha hasra tettük, nem tudom mit a normális, de szerintünk nem volt gond. A nap nagy részében mosolygott, gyorsan nőtt (3,5 hónaposan 7100g, 64 cm), mozgékony baba volt.

3 hónap körül elkezdte csökkenteni az adagját, nem ette meg, amit eddig megevett. Eleinte csak 10-15-20 ml-kel, de ahogy haladtunk az időben már a 170-180 ml-k helyett jó ha 50-80 ml-ket megevett. Szintén itt jelentkezett sűrű, vizes, színtelen orrfolyás. Naponta számtalanszor kellett szívni, de mintha "nem lehetett volna" kiszívni. Tüsszögött néha, etetéseknél köhécselt, elfordította a fejét. A végén már vízzel is kínáltuk, csak ne száradjon ki, eleinte nagyon szívesen elfogadta, de utána azt sem. Volt, hogy néha picit kapkodott a füléhez, nagyon dörzsöli az orrát. Etetések után sírt, nagyon nehezen jöttek a büfik, pedig borzasztó lelkiismeretesen betartottuk. Inhaláltunk naponta 3x, ágyvéget megemeltük, mintha ettől jobb lett volna. Elkezdett éjszakánként riadni, napközben sem aludt fél óránál többet. Többször voltunk a gyerekorvosnál, védőnőnél, de süket fülekre találtunk. Azt mondták, hogy "beállította" az adagját, így is nagy baba (nem húsos, nyilván nem fújja el a szél, de nem tokás stb, férjem is magas, és én is). Ill. biztos fogzik. Kipróbáltuk a fogzásgéleket, de semmi se javult. A tejet közben elhagytuk, hogy legalább az én táplálkozásomból eredő problémákat kizárhassuk.

Már táplálkozási averzióra gondoltunk stb, mire rájöttem, hogy valószínű reflux (és/vagy tejfehérje allergia???). A bőre mint a bársony, EDDIG sose volt kiütésünk, néha ha nagyon dörzsöli a pofiját lesz rajta pár pötty, de ez fél napon belül elmúlik. (Erre egy másik gyerekorvos, aki sokkal lelkiismeretesebb volt, azt mondta, hogy amit keresni kell nagyítóval, az nem kiütés :) ), széklete picit nyákosabb volt, de az is csak egy ideig. Véres széklet soha. Ekcéma soha. A hasi diszkomforton kívül (székelési nehézségek, felek) és a savvisszacsorgáson (és annak teljes hozományával) kívül mást annyira nem tapasztaltunk.

Orvosi javaslatra 4 napig kipróbáltuk a Milumil Peptit, ott mindenhol folyt neki vissza a sav. Azelőtt ő vissza nagyon ritkán bukott, csak ha hason volt, inkább csak büfizett. Amikor volt minimális bukás, az az, amikor a saját gyerekorvosunk javaslatára még a pepti előtt kipróbáltuk 2 napra a harmony-t. Ott túrós állagú darabok voltak mindig a szájában. A Peptiről átváltottunk 4 nap után (mert akkor azt mondta a doktor, hogy ha kicsit se javult semmi, akkor "csak" reflux lesz). Milumil AR Optima-ra és Gastrotuss szirup étkezések után továbbra is. Ezzel már megeszi szívesen az adagját, vissza nem jön a sava, büfizni büfizik, de 2-3 hét óta először végre le tudom tenni a földre is játszani, nem csak kézben van el. Imádta a babakocsit, de oda se tudom betenni még megemelve sem. Most 5 napja eszi az AR-t, a pocakja fáj neki, naponta többször jön a széklet, amit sűrűn követnek a gázok. Laktáz Enzimet teszünk neki a tápszerbe, hogy legalább ennyivel segítsünk neki. A peptinél inkább hátra feszítette magát C-be, de mostmár inkább görnyed előre, mintha fel akarna ülni.

Szerintünk a sűrítőktől egyre nehezebb volt a székelés, eleinte nagyon besűrűsödött a széklete (rizspelyhet kapott estére az orvos tanácsa alapján, hogy ne csorogjon vissza neki a sav éjszakára). Nagyon feszített, sírt a gyermekem ezért vasárnap éjszaka bevittük a kórházba. Mire beértünk, enyhültek a tünetek, ott megvizsgálták (természetesen végig mosolygott, kedves természet, nem tudom így mennyire vettek komolyan :) ), vettek vért tőle (nem mutatott gyulladást, a kreatininje volt alacsony, de volt is súlycsökkenése az éhezés miatt, már elindult a hízás pár napja). Hasi UH-ja is volt, ott se találtak eltérést.

Ott újra azt mondták, hogy próbáljuk meg a Milumil Pregomin tápszert, mert szerintük akkor is tejfehérjés. A tápszerébe csak 2 kanál Pregomint tettünk és gastrotuss szirup, 1 óra függőlegesen tartás, és rámhányta a savat.

Miután hazaengedtek minket a Pepti mellett szavaztunk a férjemmel, mert hátha tényleg jobb lesz neki 2-3 hét múlva, ha teljesen átvezettük mentesre, adunk neki egy esélyt. Ma reggel kapta először 1 KANÁL Peptit a tápszerébe, és pluszba egy pici rizspelyhet, mivel így nem lett a szokott sűrűsségű, hogy csak 4 kanál Milumil AR Optima ment bele, nem 5. Étkezés, gastrouss szirup, büfiztetés, 1 óra függölegesen, és rám bukta a savat.

Mi feleslegesen nem akarjuk szenvedtetni, hogy talán tejfehérjés. A családban van az én ágamon tejfehérje is, meg "csak" reflux is, a férjemmel nekünk semmi sem.

Van esély (nyilván van, de annyi, hogy megérje), hogy tejfehérjés úgy, hogy 4 hónapos, kapott HA tápszert, kapott kicsi "sima" tápszert, kapott diéta nélküli anyatejet (én minden nap fogyasztok tejterméket, csirkét, tojást, szóját, stb..) és nem jelentkezett a hasi diszkomforton kívül semmilyen más allergiás tünete? Van értelme kínozni mentes tápszerrel, vagy inkább tartsunk ki az AR tápszerekkel? Van esélyünk, hogy csak csecsemőkori reflux? Erre azt mondta a doktornő, hogy "ahhoz már túl sok". De miért? Nem bukik, csak büfög (néma reflux?), a sírások már kicsit alábbhagynak, estére csúcsosodik inkább ki, de ez lehet a szentjánoskenyérmagliszt, és a különböző sűrítők, rostok okozta emésztési panaszok. Mégiscsak hozzá kellene szoknia ezekhez is. Végre átaludja az éjszakát már 3 napja, és napközben is tud aludni 1-1 órát.

U.i. sose akartam hirtelen tápszert váltani, csak az orvosok erőszakolták ki, hogy átvezetés nélkül adjam neki.

Elnézést, hogy hosszú lett, de úgy érezzük, hogy süket füleket találunk máshol.

Előre is köszönöm a segítséget!

Üdvözlettel
Kedves Kérdező!
Levele alapján az első soroktól kezdve refluxra gondolok és a tejallergia lehetősége kb. 2%. Nem erőltetném a tejmentes tápszereket, inkább az AR mellett maradjanak. 4 hónaposan már kezdődik a fogzás, amitől szintén étvágytalanabb lesz és nyűgös este. Az első hetekben tapasztalt jó étvágy 3 hónapos kor körül szinte minden babánál lecsökken, mert egyre jobban meg tudja emészteni és felhasználni az anyatejet, vagy tápszert. Ha jól fejlődik és mosolygós, akkor ne aggódjon.
Üdvözlettel:

Dr. Hidvégi Edit
2024-05-01 20:36:34
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja