SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Dr. Forrai Péter


Dr. Forrai Péter
pszichoterapeuta szakorvos, kognitív és viselkedésterapeuta

Elérhetőségeim:
Rendelő címe: 1083 Budapest, Baross u. 119/A
Tel.: 06/20/9640-113
Email: peforrai@gmail.com

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

A sorsom

Tisztelt Doktor Úr!
Amióta élek, úgy érzem, anyám nem fogad el. Arra is gondoltam, h. lehet, hogy túl érzékeny vagyok csak, és nem így van... De mégis úgy gondolom, ez az életem legnagyobb problémája. Szerencsétlen volt az életem, súlyos baleset, azután jogi ellátatlanság, munkahelyi kihasználások, akik segíteni akartak, azok meg nem boldogultak velem, mert vagy nem hittek nekem, vagy az én nem normális viselkedésem miatt, mert nem tudtam alkalmazkodni, elfogadni a segítséget, mert itthon nem azt tapasztaltam... Kudarc, és egyedül maradtam, és ha beszélek rokonnal (nagybácsi), de mások sem, nem tisztelnek, szid, mint egy idióta gyereket.
50 évesen is anyámmal élek, (már gyenge, segítségre szoruló, most már nem hagyhatom el), de mostani "elnemfogadása" miatt is ugyanúgy szenvedek, mint mindig, és továbbra is szerencsétlennek érzem magam. Ugyanakkor meg bűntudatom van, hogy haragszom rá, és őt teszem felelőssé. Ennyi idősen a szerencsételen gondolkodásom, vagy mások mulasztásai miatt egészségileg tönkrementem, nem vagyok már fiatal, nem így kellene lennie! De minden életkoromban a kortársaimtól sokkal rosszabb, nehezebb volt nekem. Végül is nem is tudom, mi legyen a kérdésem a Doktor úrhoz, hogy leírtam a fájó dolgokat. Mert tudok válaszokat: jó lenne egy pszichoterápia, vagy menj társaságba, vagy költözz végre el. Szerintem egyiket sem tudom megtenni. Ön biztos tud valamit írni.
Tisztelettel
A kérdező
Kedves Kérdező!

Már az is nagy dolog, hogy leírta és részletezte élete legnagyobb problémáját.

Hadd nyugtassam meg már az elején, nagyon sokan vannak hasonló szituációban mint Ön és igenis van megoldás!

Édesanyjától aligha várható nagyobb változás az elfogadást illetően hiszen a kora miatt valószínűleg erre már nem képes, viszont Ön szerencsére sok mindent megtehet. A pszichoterápia ebben az esetben kifejezetten ajánlott és jó eredmény várható mert külső szakértővel, a terapeutával szövetséget kötve gyorsan megtalálja azokat a kitörési pontokat, melyekre egyedül, a megszokott környezetében maradva egyszerűen nincs rálátása.

A terápia előrehaladtával kívülről kezdi látni önmagát, önbizalma, önértékelése egyre nő és jó döntéseket kezd hozni saját életével kapcsolatban.

A bűntudat megjelenése természetes jelenség ilyenkor, azonban igen kellemetlen és megterhelő. A pszichoterápiás folyamat során feltárjuk ennek hátterét és gyengülni fog, végül eltűnhet a lelkiismeret furdalás. Helyébe lép a cél, vagy célok saját életében, melyek eddig talán még megfogalmazásra sem kerültek.

Végül megemlíteném, fontos kérdés lehet Önnél a szülőtől való leválás problematikája, a kölcsönösen függést mutató kapcsolat ugyanis aligha enged utat a személyes kibontakozásra.

Összefoglalva biztatni kívánom, a változásokra megvan a lehetőség, a kérdés csak az, milyen hamar tud lépni, hogy professzionális segítség igénybevételével megváltozhassanak a régi mintázatok Ön körül.


Dr. Forrai Péter
2021-05-16 17:00:13
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja