SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Dr. Forrai Péter


Dr. Forrai Péter
pszichoterapeuta szakorvos, kognitív és viselkedésterapeuta

Elérhetőségeim:
Rendelő címe: 1083 Budapest, Baross u. 119/A
Tel.: 06/20/9640-113
Email: peforrai@gmail.com

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Megoldást keresek

Üdvözlöm!
A férjem problémája miatt írok. Sajnos Ő nem akar szembenézni a problémájával. Nyugdíjas lett nem olyan régen, és azóta egyre több egészségügyi problémája jött elő. Már sikerült a cukrát és a vérnyomását normalizálni, ami nem volt túl kilengő, cukor 6,5 a vérnyomás 150 – 160 körül volt nyugalmi helyzetben. Most kimélő életvitelre tért át, most gyógyszerek nélkül is jó nála a cukor és a vérnyomás is. Viszont előjött egy másik probléma, mégpedig a stressz. Nem érzi jól magát, izgága, idegesíti, hogy nem tud dolgozni, nem tudja a korábbi években megszokott tempót és magával szembeni teljesítmény elvárásait abban a mennyiségben és minőségben elvégezni. Zavarja, hogy csökkentett üzemmódban van és ez feszültséget, félelmet vált ki belőle. Keveset alszik éjszaka.Többször jön rá félelem és ezt mellkasi nehézlégzés kíséri. Mondom hogy ne féljen, nyugodjon meg, senki nem vár el tőle már teljesítményt stb… Mert a félelmei által generált stressz annak bizony lehet kísérő tünete a mellkasi problémák. Ultrahangos szívvizsgálaton is voltunk, de nem találtak semmit. Naponta szed vitamint és aszpirin protectet. El kellene menni orvoshoz és felvállalni, hogy félelmei vannak és kellene valamit íratni, de csak legyint, mert Ő úgy véli, ez a korral jár és csak szenved. Én viszont megoldást akarok, adni valami olyant ami a félelmeit, a stresszt levenné. Persze az igazi az lenne, ha felvállalná és orvoshoz menne, de neki már a „fehérköppenytől” az orvosnál is 200 lesz a vérnyomása.
Mit lehetne adni neki, ami nem receptre van?
köszönettel
SO.
Kedves SO!

Amikor valakinél stressz, szorongás, pánikbetegség jelentkezik, az egyénhez közelálló emberek, családtagok helyzete megváltozik.
Segíteni szeretnének, aggódnak, különféle megoldási javaslatokkal állnak elő, az érintett személy pedig gyakran visszautasítja a gondoskodást, "megmakacsolja magát" ami pedig otthon újabb feszültségeket kelt.

Az Ön férjénél a nyugdíjazás indította el a problémákat, nézzük meg ennek hátterét!

A családi struktúrában gyakran megtaláljuk az extra teljesítmény iránti felfokozott várakozást, ezt a szemléletet generációról-generációra nyomon követhetjük a rendszerben.
Az ilyen típusú családokban önmaguktól és másoktól is kimagasló eredményt várnak el, ha pedig ennek a személy mégsem tud megfelelni büntetést, lenézést kaphat, esetleg nevetségessé válhat szerettei körében. Ennek következtében gyakran tapasztalt negatív érzések a csalódottság, szégyen és tehetelenség.

A nyugdíjazás miatt legtöbbször céltalanság, feleslegesség-érzés, düh jelentkezhet.

Akkor várható mindebben enyhülés ha már van terv egy új életformára, szabadidős tevékenység kialakítására, tanulásra.

A nyugdíjas évekre érdemes tudatosan készülni, egyébként a munkavégzés idősebbeknek ugyanúgy beilleszthető a mindennapokba, persze más mértékben mint aktív korunkban.
Többen ilyenkor megpróbálnak más területek iránt érdeklődni mint addig, a változatosság megkönnyíti a különböző életszakaszok közti átmenetet.
Érdemes hozzátenni, továbbképzésre minden korban megvan a lehetőség.

Visszatérve kérdésére, férjénél az orvosi vizsgálat tisztázza majd, szükséges gyógyszert szednie vagy sem?

Ezután érdemes pszichoterapeutát felkeresni. A kognitív módszer erőssége, hogy feltárja a gondolkodásunk legmélyén megbúvó hiedelmeket, melyek eredete gyakran gyerekkorunkban keresendő.
Ilyen hiedelem vonatkozhat például a kimagasló teljesítményre, élethosszig tartó megfeszített munkára, megfelelésre, stb.

Terápia során a kedvezőtlen gondolkodási mintázatok megváltoztathatók, legtöbbször gyógyszer igénybevétele nélkül, így azok mellékhatása szintén kiküszöbölhető.

Relaxációs technikák kiegészítik a folyamatot, alkalmazásával még stabilabb változások érhetők el a szorongó emberek állapotában. Tegyük hozzá azonban, otthoni gyakorlást igényel a módszer, ehhez a kliensek aktív közreműködése, motívációja szükséges.

Amikor már eredmények jelentkeznek az nagyot lendíthet a folyamaton, így még hatásosabb és rövidebb időtartamú lesz a pszichoterápia.

Férje érdeklődését felkeltheti a változások iránt ha interneten utánanéz a lehetőségeknek és tudományosan megalapozott videókat, cikkeket mutat neki a gyógyulás különböző útjairól.

Remélem, egyúttal kívánom járjon sikerrel és a javulás kettejük kapcsolatára szintén pozitívan fog hatni!

Tisztelettel,
Üdvözlettel:




Dr. Forrai Péter
2021-12-26 22:43:38
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja