SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Dr. Forrai Péter


Dr. Forrai Péter
pszichoterapeuta szakorvos, kognitív és viselkedésterapeuta

Elérhetőségeim:
Rendelő címe: 1083 Budapest, Baross u. 119/A
Tel.: 06/20/9640-113
Email: peforrai@gmail.com

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Mi a helyes lépés ebben a helyzetben?

Tisztelt Doktor Úr!

A barátommal nehézségeink voltak a párkapcsolatunkban, így elmentünk párterápiára. Itt azt állapították meg, hogy barátomnak nárcisztikus személyiségzavara van. A pszichológusok nem mondták el neki a dolgot, illetve nekem se volt tanácsos elmondanom. Hónapokig titokban tartottam, de egyre nehezebb lett számomra az iránta való bizalmatlanságomat leplezni. Közben vége is lett a kapcsolatunknak emiatt, mert a barátom is megérezte, hogy nincs meg a bizalom. Én sem próbáltam már menteni a dolgot, mert ebben teljesen igaza volt, én se láttam más kiutat. Úgyhogy vége lett, de én mégse tudtam továbblépni, mert még mindig nagyon szeretem őt. Bár már nem voltunk együtt, továbbra is tartottuk a kapcsolatot. Egy alkalommal nem bírtam megállni, és megemlítettem neki, hogy volt rá okom, hogy ne bízzak benne. Innentől kezdve nyilván kíváncsi volt, hogy mi az oka, így végül, kb. két hónapnyi hezitálás után elmondtam neki az igazat. Elsőre nagyon jól fogadta, azt mondta, megkönnyebbült, mert valami sokkal rosszabbra számított. Attól tartok, hogy valójában viszont megijedt ettől. Most úgy tűnik nekem, hogy igyekszik bebizonyítani magának, hogy ez tévedés. Ön szerint hiba volt ezt elmondanom neki?
Másrészt, azóta teljesen meg kellett vele szakítanom a kapcsolatot, mert most folyik a válópere, amibe sajnos én is belekeveredtem. A feleségével, akitől válik, nagyon rossz viszonyban vannak, ezzel szemben én jóban vagyok az illetővel, emiatt barátom eléggé neheztel is rám. Van egy közös kisfiuk is, tehát egyúttal gyermekelhelyezési per is folyik. A feleségnek elmondtam, hogy mi van, tehát tőlem tudta meg, hogy a férjének gyaníthatóan nárcisztikus személyiségzavara van. Emiatt a barátom (azaz, volt barátom) nagyon megharagudott rám, érthető okokból. Ön szerint hiba volt a feleségnek erről a dologról említést tenni?
Azóta, mivel a volt barátom is erre kért, illetve egy idő után én is arra a következtetésre jutottam, hogy ez lesz a legjobb, mindkettőjükkel megszakítottam a kapcsolatot. Ez kb. 2 hete volt. Továbblépni viszont mégsem tudok, nap mint nap foglalkoztat ez a dolog, és minden nap késztetést érzek, hogy felhívjam vagy írjak a barátomnak, pedig majdnem 4 hónapja nem találkoztam vele. Nagyon bánt, hogy azt gondolja rólam, hogy rosszat akarok neki, és kicsinyes bosszút akarok állni rajta. Közben őrlődöm magamban, hogy mi lesz ennek a vége. Nagyon úgy néz ki, hogy nem fognak békésen megegyezni, és a feleség azt mondta, ez esetben mindent be fog vetni. Attól tartok, hogy oda fog jutni a helyzet, hogy elveszik a barátomtól a kisfiát, részben amiatt, amit a feleségnek mondtam. Az az érzésem, hogy a legjobb, amit tehetek, hogy távol maradok tőlük, mert a jelenlétemmel csak a kedélyeket szítom, és rontok a helyzeten. De közben felőröl a tehetetlenség. A munkámra sem tudok már koncentrálni emiatt. Ön mit tanácsol, hogyan tudnám átvészelni ezt a nehéz időszakot?
Köszönettel:
Egy volt barátnő, aki még mindig nem tudott túllépni az exén
Tisztelt Kérdező!

Levelében többször említi a nárcisztikus személyiségzavart, érdemes alaposabban körbejárni a témát.

Hétköznapi értelemben gyakran hallunk arról, hogy valaki nárcisztikus tulajdonságokkal rendelkezik. Ilyet bárki feltételezhet ismerőseiről, munkatársairól, ezt azonban határozottan meg kell különböztetni a nárcisztikus személyiségzavartól. Utóbbi teljesen mást jelent, azonkívül egy hivatalos diagnózisról van szó, amelyet pszichiáter orvos-, pszichoterapeuta orvos-, vagy klinikai szakpszichológus állapít meg hosszú vizsgálat során, különböző diagnosztikai segédeszközök alkalmazásával.
Vizsgálat értékelését a szakember megbeszéli a pácienssel és egyeztetik a kezelés lehetőségeit.

Mivel a lelki betegségekről még mindig kevés a pontos információ, továbbá nehéz eligazodni a hirdetések között, gyakran a segítséget kérők sem foglalkoznak vele igazán, kihez járnak: pszichológushoz, lelki tanácsadóhoz, mediátorhoz, coach-hoz, vagy klinikai szakpszichológust-, pszichoterapeutát-, esetleg pszichiátert kerestek fel?

Mindenkinek érdemes előre tájékozódni, mi a különbség az említett foglalkozások között, illetve a módszer szintén lényeges amelyben járatos a terapeuta.

Beszámolójából részletek nem derülnek ki, feltételezhetően pár-tanácsadónál, vagy coach-nál jártak volt barátjával és így merült fel ez a kérdéskör.

Mivel Ön eldöntötte, hogy exével, illetve az ő feleségével is megszakítja a kapcsolatot, erre biztosan jó oka volt.

Javaslom, kérjen segítséget felkészült szakembertől, esetleg vegyen részt egyéni pszichoterápiás folyamatban, ahol biztonságos környezetben már a saját gondjai kerülnek előtérbe.

Kívánom, minél hamarabb oldódjon az említett tehetetlenség és térjen vissza lelki nyugalma, hogy munkájára ugyanúgy tudjon koncentrálni mint annak előtte.

Tisztelettel:

Dr. Forrai Péter
2024-03-29 21:22:11
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja