SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Dr. Forrai Péter


Dr. Forrai Péter
pszichoterapeuta szakorvos, kognitív és viselkedésterapeuta

Elérhetőségeim:
Rendelő címe: 1083 Budapest, Baross u. 119/A
Tel.: 06/20/9640-113
Email: peforrai@gmail.com

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

szerelmi bánat

Kedves Doktor úr!
Egy barátnőm miatt írok önnek. Nagyon el vagyok keseredve. A barátnőm egy 20 éves lány. Egy konzervatív muszlim családban nőtt fel és az apja nagyon rosszul bánik vele. Gyerekkorától fogva megalázza és mindenben korlátozza az életét. Még az öltözködésébe is bele szól. Nem mehet el a barátnőivel. Olykor bántalmazza is. Az anyja szereti, de nagyon gyenge és el van nyomva a férje által, ő nem tud a lányán segíteni. A barátnőmnem még sosem volt kapcsolata. Azt gondolom az apjával való rossz kapcsolat lehet az oka, de mindig csak idősebb férfiakhoz vonzódott. Pár évvel ezelőtt egy híres emberbe volt szerelmes, akit az interneten keresztül zaklatott, a feleségének üzeneteket ír, mondván a férfi el fogja őt hagyni nem szereti satöbbi. Aztán kiszeretett belőle. Ezután kezdődtek az igazi bajok. Az interneten megismerkedett egy nála 12-13 évvel idősebb török férfival, akibe beleszerett. De kiderült, hogy a férfi más nőkkel is beszél így összevesztek. De a barátnőm sosem tudta elfelejteni őt 1,5 évig. Egyszer aztán a férfi észrevette, hogy a barátnőm megnézte a profilját az egyik közösségi oldalon és ráírt. De csak azért, mert a barátnőm egyetem miatt abba a városba költözött, ahol a férfi lakik. Újra elkezdtek neki írogatni. Találkoztak. A barátnőm még jobban beleszerettt, azt gondolta, hogy egyetem után majd összeházasodnak. De már a második randin kiderült, hogy a férfi tisztességtelen. Mivel a barátnőm egy vallásos muszlim lány, nem akarta a kezét megfogni, de a férfi ezt nem fogadta el és erőszakkal megfogta a kezét, sőt meg akarta csókolni. A barátnőm ezután nagyon rosszul érezte magát. De nem tudott vele szakítani. Egyszer megpróbálta, a férfi annyira se méltatta, hogy válaszoljon neki. Csak egy nap múlva válaszolt. Aztán valahogy kibékültek. Pár nap múlva nem tudom pontosan, hogy mi történt köztük, összevesztek és a férfi bevallotta neki, hogy végig csak áltatta, nem szereti őt csak a lány ártatlansága és iránta való szeretete vonzotta, de ő sosem akar komoly kapcsoaltot, csak szexet akar a nőktől. Sőt azt is mondta, hogy ha folytatják nem fogja tudnu magát kontrollálni ezt talán még szexet is kezdeményezni fog. Tehát gyakorlatilag azt mondta neki, hogy erőszakig is elfajulhat a dolgo... A férfi ezután letiltotta mindenhonnan a barátnőmet. A barátnőm teljesen kikészült ezután. Egy hete szakítottak, de egész nap csak sír, nem tud tanulni a vizsgáira, sőt azt mondja, csak azért nem lett öngyilkos, hogy ne szomorítsa el az anyját. Próbálok mellette lenni és támogatni, de semmi sem segít. Félek hogy ártani fog magának.
Nem vagyok pszichológus, de az én véleményem az, hogy a barátnőm nem szerelmes ebbe a férfiba csak megszállott. Azt mondta, hogy a férfi annyira csúnya, hogy szégyellt vele végig menni az utcán és azt, hogy csak azért nem veszett vele össze amikor megfogta a kezét, mert félt hogy valamit csinál vele. Szerintem ha igazán szerette volna nem szégyellte volna és nem félt volna tőle. Én azt gondolom, hogy szeretet hiányban nőtt fel és mivel életében legelőször ez a férfi adta meg neki a figyelmet, amire vágyott, belé kapaszkodott, hozzá akart elmenekülni az egyéb problémái elől.
Ön mit gondol, egyetért vele hogy ez nem szerelem? Milyen tanácsot tudna adni, hogy segíthetnék a barátnőmnek elfelejteni őt? Hogy tudnám megakadályozni hogy ártson magának? A szüleivel sajnos nem beszélhetek, ha megtudnák hogy egy férfival találkozott annak nagyon rossz következményei lennének.
Előre is köszönöm szépen!
Tisztelt Kérdező!

Nehéz problémával kapcsolatban keresett meg.

Mivel attól tart, barátnője árthat saját magának, érdemes mindezt komolyan venni.
Egyik legnagyobb támogatás lehet az Ön részéről, hogy együtt összeállítanak egy listát (címmel, elérhetőség feltüntetésével) azokról a helyekről, ahol a fiatal hölgy szakmai segítségre számíthat ebben a nehéz helyzetben.

Háziorvosával mindenképpen érdemes kapcsolatba lépni és őszintén beszélni a körülményekről, ezen kívül lakóhelye szerinti pszichiátriai osztályon, vagy gondozóban is el fogják látni baj esetén.

Lelki elsősegélyt nyújtó professzionális telefonvonalak számát szintén jegyezzék fel, javaslom.
Lényeges, hogy írásban történjen, ugyanis krízishelyzetben a betegek-, és hozzátartozóik számára is gyakran rendkívül megterhelő feladat eldönteni, mi legyen a teendő?

Legfontosabb a megelőzés, ezért barátnőjének javasolt a pszichoterápia.

Olyan szakembert tanácsos felkérni minderre, aki részleteiben ismeri a kultúrát és vallást, amelyben a hölgy nevelkedett.

Amennyiben nálunk ilyen képzettséggel rendelkező terapeutát nem találnak, ideális megoldás az online (videós) pszichoterápiás ellátás.
Barátnője esetében például külföldön élő szakember bevonásával választ kaphat olyan speciális problémák megoldására mint apa-lánya kapcsolat jobbá tétele, illetve idegen férfiakkal történő ismerkedés kérdései a vallási előírások figyelembe vételével.



Tisztelettel:




Dr. Forrai Péter
2023-06-14 22:20:43
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja