SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Dr. Forrai Péter


Dr. Forrai Péter
pszichoterapeuta szakorvos, kognitív és viselkedésterapeuta

Elérhetőségeim:
Rendelő címe: 1083 Budapest, Baross u. 119/A
Tel.: 06/20/9640-113
Email: peforrai@gmail.com

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

szomatizációs zavar

Tisztelt Doktor úr!
Szeretném megkérdezni, mi az a szomatizációs zavar? Mert a Neten nem találom.
És valóban igaz-e a személyiségzavarra, hogy az illető a napközbeni fáradtságtól alig vonszolja magát?
És mi az a kognitív viselkedésterápia?
Előre is köszönöm a választ
Egy kérdező
Kedves Kérdező!

Háziorvosok a megmondhatói, a rendeléseken megjelenő páciensek egy nagyobb hányada konkrét testi panaszokkal jelentkezik, viszont az elvégzett komoly vizsgálatok mégsem mutatnak lényeges szervi elváltozást. Ilyen esetekben a legtöbbször pszichés, pszichoszociális, az érzelmeik kifejezésével nehézségekbe ütköző emberek gondjai testi tüneteken keresztül jelennek meg.
Nehéz problémakör, a páciensek egy része mégsem fogadja el fenti magyarázatot, újabb és újabb vizsgálatoknak veti alá magát.
Sokan egész mappákat, dossziékat összegyűjtöttek már a különféle orvosi szakrendelésekről és kórházakból, mindezek ellenére nincs előrelépés a gyógyulásban. Szemléletváltozásra lenne szükség a témában mert előfordul, pszichoterapeutához, pszichológushoz fordulni még ma is kínos.
Pszichés háttérre is érdemes gondolni különféle fejfájások és egyéb régóta fennálló krónikus fájdalmak, derékfájások, egyes bőrbetegségek, asztma, emésztőszervi gondok, irritábilis bél-szindróma, stb. esetén.

Második kérdésére válaszolva sokféle személyiségzavart ismerünk és az abban érintett személyek lehetnek nagyok fáradtak, viszont bárki lehet ugyanolyan kimerült, teljesen egészségesek is. Szóval ez a tünet nem tipikusan jellemző a személyiségzavarra.

Kognitív terápia során a gondolataink hátterében megbúvó egyéni gondolat-torzításokat, hiedelmeket, gyermekkorban rögzült merev mintázatokat igyekszünk felkutatni és módosítani. Kognitív terápiával eredményesen kezelhető pl.: önmagunkkal kapcsolatos gondok, depresszió, pánik, fóbia, szociális fóbia, szorongás, pszichoszomatikus betegségek, evészavarok, PTSD (poszttraumás stressz zavar).

Viselkedésterápia tanuláselméleti alapokon nyugszik, pontosan feltérképezi az egyén viselkedését a különböző szituációkban és módosítja azokat, helyreállítja a környezettel, családdal való harmonikus egyensúlyt. Viselkedésterápiát alkalmazunk pl. fóbiák, kényszerbetegség, rossz szokások, úgy mint tic, körömrágás, hajtépegetés, vagy szexuális zavarok esetén.

Amennyiben érdekli Önt a módszer, a családineten éppen most egy cikksorozatot olvashat hónapról hónapra. Címe: "Miben segíthet neked és gyermekednek a kognitív-viselkedésterápia?" A nevem alatt megjelent cikkeknél megtalálja őket.

Tisztelettel,



Dr. Forrai Péter
2020-12-13 15:57:18
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja