SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Dr. Tidrenczel Zsolt


Dr. Tidrenczel Zsolt
Főorvos, szülész- nőgyógyász és klinikai genetikus szakorvos

Elérhetőségeim:
E-mail: info@drtidrenczelzsolt.hu
Honlap: http://www.drtidrenczelzsolt.hu

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Teherbeesési nehézség

Tisztelt Doktor Úr!

28 éves vagyok, a férjemmel babát szeretnénk.
2021. novemberében hagytam abba a fogamzásgátló szedését, el is mentem nőgyógyászhoz, aki ultrahanggal megallápította, hogy mindkét petefészkemben sok apró/számos tüsző található, illetve volt egy dominánsabb, 22 miliméteres (jobb petefészek). El kezdtem szedni a méhpempőt, utóbbi 2 hónapban egy női egyensúlykomplexel váltottam fel, mely mio-inozitol tartalmú.
Májusban voltam egy másik nőgyógyásznál, aki nem látott semmilyen rendelleneset (sok apró tüszőket sem), csak egy alig 4 centiméteres cisztát a jobb petefészkemben. Továbbá látott egy olyan rendellenességet, melyet más még sohasem észrevételezett, azaz: uterus septus vagy bicornis lett a diagnózis. Ez majd 3D ultrahanggal lesz pontosítva, hogy melyik, de inkább előbbire gyanakszik a doktornő.
A ciklusom egyébként eléggé rendszertelen: 39., 31., 41., 45. napokon jött meg eddig a menstruációm, egyebként fájdalommentesen, első napokban erősebb, majd fokozatosan gyengülő, 7 napnál nem hosszabb, tehát szerintem normális menstruációs időszakom szokott lenni.
Ha az uterus septus kerül megállapításra, akkor elvileg műtéti úton helyrehozható.

Azonban félek, nem tudom...vajon kell-e más, teherbeesési nehézségre sz?mítanom? Mi lehet a rendszertelen ciklusok oka? Inzulinrezisztencia?

Semmilyen tünetem sincs, ami arra utalna. Egyedül, ami régóta fennálló probléma és a hormonokkal talán összefüggésbe hozható, az a zsíros, pattanásos bőr. Ez egyébként Dienille és Noriell fogamzásgátló szedésénél is, habár enyhébben, de fennálló probléma volt. Nyáron pedig általában kitisztultabb szokott lenni a bőröm.
Vérképem rendben szokott lenni, TSH is teljesen normális értéket mutat, a vas, traszferrin szaturáció volt sok.

Lehetséges mindezen problémák ellenére a teherbeesés? Hogyan segíthetném elő, hogy lehetséges legyen?

A segítségét előre is nagyon köszönöm!
Kedves Asszonyom

Először is fontos lenne a pontos diagnózisok megfelelő felállítása.
Két külön probléma lehetősége merült fel.
Az egyik a méhfejlődési rendellenesség lehetősége, melyet megbízhatóan 2 dimenziós hüvelyi ultrahangvizsgálattal lehet diagnosztizálni. Olyan helyre érdemes menni, ahol magas szinten végzik ezt a típusú vizsgálatot. Méhsövény esetén méhtükrözés és megfelelő műtéti beavatkozás javasolt.
A másik a menstruációs probléma, a hosszú és szabálytalan ciklusok, mely összefügghet az egyik doktor által korábban látott policisztás petefészkekkel. Ennek kivizsgálására hüvelyi ultrahangvizsgálat, hormon profil, cukorterhelés inzulin vizsgálattal és a ciklus/ovuláció vizsgálata javasolt.

A fenti információk függvényében határozható meg, hogy milyen további teendők vannak, illetve milyen esélyei vannak a teherbe esésre.

Dr. Tidrenczel Zsolt
2022-06-13 14:24:28
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja