SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Dr. Tidrenczel Zsolt


Dr. Tidrenczel Zsolt
Főorvos, szülész- nőgyógyász és klinikai genetikus szakorvos

Elérhetőségeim:
E-mail: info@drtidrenczelzsolt.hu
Honlap: http://www.drtidrenczelzsolt.hu

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Vérzészavar

45 éves vagyok. Mindig is sokat küzdöttem a menzeszemmel. Ha nem voltam vele 15 orvosnál, hát egynél sem. Maszek, TB, minden alapon. Mindenki találgat, mindenki mást ragad ki és abba kapaszkodik, mindenki más és más ötlettel áll elő, A megoldást fogamzásgátló tablettában keresik- ami soha nem változtatott semmit , ráadásul trombózisra is hajlamos vagyok jó eséllyel. A Miréna, ami egy évig kb jó volt, majd hat hetes erős vérzést követően leszedték...az eü. kaparás, ami semmit nem változtat nekem. A vasam a 2,2 most éppen (szedek vasat, a B12 eredményem és a folsavam is oka Hemoglobinom 85-ö most....senkit nem érdekel. 45 éves vagyok. 12-15 napos vérzéssel 27-29 naponta. Ebből két-három nap van, amikor a 30ml-es kehely megtelik nem egészen egy óra alatt...rengetegnek tűnik. A többi nap közepesen erős, és van persze gyengébb nap is benne. Van Adenomyózisom, méhnyakpolipom, myomám a méhen belül több is, de kicsik. Tegnap voltam egy újabb eü kaparás utáni kontrollon...megint írtak fel fogamzásgátlót és Ergámot, Exacylt, talán ez utóbbi enyhít rajta- legalábbis a mennyiségen, a hosszán nem. Nem tudom mi a megoldás, hova menjek még. A Cytológiám mindig jó. Nem tudom már hova forduljak ezzel és mi lehet a megoldás, de ez a vérkép eléggé aggasztó. Az oka ismert, de jó lenne már érdemi változás, folyton fáradt vagyok, türelmetlen, rosszul alszok, az étvágyam ingadozó, hamar kifulladok...sok problémát okoz. Felmerült a méheltávolítás lehetősége, ami elől nem zárkózok el. De mindig másik orvos van és mind mást mond, mind újra kezdi valami másik hormonnal, hiába jelzem hogy nem hozott változást egyik sem.
A krónikus menopauza közeli vérzészavaroknak számos oka lehet. Úgy tűnik, az Ön esetében a pontos ok nincs is tisztázva, ezt nem is lehet minden esetben meghatározni.
A vérzészavar kezelése gyakran tüneti, mely kezelésére gesztagén túlsúlyos hormonális készítmény (pl. fogamzásgátló vagy hormonpótló szer) alkalmas lehet. A használat előtt trombophilia génpanel vizsgálat javasolt.
A méhen belüli eszköz is jó megoldás lehet, különösen a Mirena jótékony ebben ez életkorban.
Több kaparást már nem érdemes végezni. Műtétes megoldásra szóba jöhet még a méhtükrözés (hysteroscopia), mely valamilyen okot feltárhat a vérzés hátterében (pl. méhtest polypus) a méh üregében. Végleges megoldásként pedig a méh eltávolítás is meggondolandó, ha semmilyen megoldás nem válik be.

Dr. Tidrenczel Zsolt
2023-02-06 20:15:29
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja