SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Dr. Zöldi Tamás


Dr. Zöldi Tamás
Kisállatgyógyász szakállatorvos

Elérhetőségeim:
Rendelő: Szent Bernát Pestimrei Kisállat-ambulancia
E-mail: info@szentbernat.hu
Honlap: http://www.szentbernat.hu

Témakörök

összes téma      cica     ivartalanítás     kandúr     védõoltás  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

ivartalanított cicák nincsenek "jóban"

Tisztelt Doktor Úr !
Kettő lakásban tartott cicánk van, egyik 11 éves ivartalanított lány, a másik 2 éves ivartalanított fiú. Kezdetektől fogva nincsenek "jóban", a fiú cicánk sokszor megkergeti a másikat, ilyenkor a lány cicánk fúj rá, csapkod felé a mancsával, de ennyi, nem verekednek össze. Hiába volt a Fellivay párologtató, Royal Canin Calm száraz táp stb. Az utóbbi hetekben azt vettem észre, hogy a fiú cica nagyon sokszor szagolgatja a lány cicánk helyét, ahol éppen előtte ült. Lehetséges hogy a lány cicánk valami olyan szagot bocsájt ki idegességében ami a fiú cicánkat irritálja, és ezért támadja meg sokszor ?
Köszönettel várom válaszát:
Judit
Kedves Judit!

Állatok között is létezik szimpátia, antipátia. Előfordulhat, hogy két olyan állat kerül egy háztartásba, akik abszolút nem szívelik egymást, de kénytelenek egy fedél alatt lakni. Csetepaték ilyen esetekben időnként elő szoktak fordulni. Nemcsak kutyák, hanem cicák is szokták egymás fenekét szagolgatni. Ennek oka a fajon belüli kommunikáció ( egymás feromonjait érzékelik). Ivartalanított cicáknak is vannak feromonjaik. A szagolgatás és az egymás közötti agresszió véleményem szerint nem függ össze. Ha a Feliway és a Calm táp nem hozott javulást, igazából nem hiszem, hogy javulni fog a helyzet. Esetleg az is előfordulhat, hogy az ivartalanítás nem sikerült tökéletesen és maradt benn hormontermelő szövet a lánycicában. Ez ivarzásszerű állapotot idézhet elő, amit érzékel még egy ivartalanított kandúr cica is. Ennek a tisztázása állatorvosi feladat.


Dr. Zöldi Tamás
2020-06-11 09:12:09
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja