SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Fehér Beáta


Fehér Beáta
Szenvedélybeteg tanácsadás

- tanácsadás szenvedélybetegeknek és hozzátartozóknak
- drog, alkohol, játékszenvedély, társfüggőség, evészavarok

Elérhetőségeim:
E-mail: beata.feher28@gmail.com
Honlap: http://www.szenvedelypont.hupont.hu/

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Depressziós alkoholista

Kedves Beáta!

Tanácsot szeretnék kérni. Édesanyám évek óta alkoholista, de az utóbbi 3-4 évben nagyon sokat romlott a helyzet, és bár nem vagyok szakértő úgy érzem hogy a problémája nemcsak az alkohol hanem a nagyon súlyos depresszió. Előfordult már hogy azzal fenyegetőzött, hogy öngyilkos lesz. Édesapám és én is nemrég költöztünk el tőle, de attól félünk, hogy kárt tesz magában, és gyakran azt hajtogatja, hogy addig fog inni amíg meg nem hal és hogy már úgysem bírja sokáig. A szomszédok is félnek, hogy mikor csinál valami nagyobb kárt magában vagy házban. Gyakran bezárkózik eltorlaszolja az ajtót és nem enged be senkit. Sajnos most valószínüleg hozzájutott egy kisebb összegű pénzhez, és most valóban reggeltől estig csak megállás nélkül iszik. Nagymamámnak nem volt problémája az alkohollal, de azokat a depressziós tüneteket látom édesanyámon is amit azelőtt nagymamámom. Tudom, hogy csak akkor lehet segítséget kérni ha ő is akarja, de ilyen esetben sem lehet kényszer-gyógykezelést kérni? Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel Tímea
Kedves Tímea!

Kényszergyógykezelés nem létezik, azaz csak abban az esetben, ha kárt tesz magában, másokban. Fontos, hogy beszéljen vele a dologról, mondja el érzéseit, fejezze ki aggodalmát. Nem gondolom, hogy egy beszélgetés elegendő a változás eléréséhez, de fontos lehet, hogy érzi, hogy valaki figyel rá, hogy valakinek fontos.
Érdemes összefogni egy közeli barátjával, háziorvossal, valakivel, akiben bízik, akire hallgat, hogy segítsen a meggyőzésben.
A belátáshoz is idő kell, majd a változtatáshoz még több.

Remélem segítségére voltam!

Üdvözlettel,

Fehér Beáta
2014-03-26 22:26:12
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja