SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Héjja Edit


Héjja Edit
Gyógypedagógus

A nevelés titkaira és érdekes beszélgetésre vágyó szülőket a mama klubjaimban, az ügyesedni vágyó gyerekeket pedig képesség-fejlesztő csoportjaimba várom.

Elérhetőségeim:
E-mail: ehejja@freemail.hu
Honlap: http://www.szuperszulo.hu/
A szakértőnk jelenleg nem fogad kérdéseket, ezért csak az eddig neki feltett kérdéseket és az ezekre adott válaszokat tudod megtekinteni!

Témakörök

összes téma      agresszió     alvási probléma     alvászavar     anya gyerek kapcsolati zavar     asperger szindróma     asperger szindroma     autizmus     barátság     beszédfejlõdés     beszédfejlõdés 1 éves kor alatt     beszokás az óvodába     dackorszak     éjszakai felébredés     elvált szülõk     epilepszia     érzelmi nevelés     étkezési probléma     fegyelmezés     fejlõdési zavar     figyelemzavar     gerincferdülés     grafomotoros probléma     gyermekagresszivitás     gyermekbarátság     gyermekfejlõdés     gyermekkori szorongás     hisztizés     integráció     iskolaérettség     iskolai magatartásproblémák     kamaszkor     kapcsolati zavar     kétnyelvûség     koordinációs probléma     körömrágás     megkésett beszédfejlõdés     mozgásfejlesztés     önállóság     önállóság-szabályok     óvodába járás     raccsolás     sajátos nevelési igény     szakértõi vélemény     székrekedés     szenzomotoros integrációs terápia     szobatisztaság     szociális képességek fejlõdése     szókincs     szorongás     tanulási zavar     testvér születés     többnyelvûség     trauma feldolgozása     ujjszopás     válás     vegyes óvodai csoport     viselkedés zavar     viselkedési probléma     viselkedészavar  

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Magatartásprobléma, olvasás és írás gyakorlása

Kedves Edit!A szuperszülő oldalon már többször kérdeztem és mindig a fiammal volt kapcsolatos,hát most is.3 gyerekem van 2 lány(7 és 1.5 évesek) és 1 fiú(8 éves).Vége van a tanévnek,hát kegyetlenül megszenvedtük a tanárnővel együtt.Nagyon konok és akaratos,amit a fejébe vesz azt onnan kirobbantani se lehet.Nagyon okos,még oklevelet is kapott,egyedül az olvasás és az írás lett 4-es,ezek a mumusok! Amit még tudni kell:bármit kérek is vagy mondok nem teljesíti, ha rászólok az orra alatt morog,felesel,mikor elbeszélgetek vele számtalanszor elkezd nevetni,mikor kérdezem mi olyan vicces,azt mondja máson nevet,máshol járt az esze.Na bevallom van,hogy elszakad a cérna és kap egy maflást vagy meghuzigálom a fülét. Rendszeresen olyanokat csinál, amit nem szabad,és számtalanszor szóltam már érte,hogy nem szabad,mert veszélyes,nem a tiéd,ne piszkáld a hugodat,ne nézd hülyének a hugodat, és még sorolhatnám! Mit kezdjek vele? Még csak 8 éves,mi lesz velem később? Hol rontottam el?Számtalanszor mondom neki, hogy szeretem, csak sokszor haragszok rá mert rosszat csinál, meg rosszalkodik.Átölelem,szeretgetem,játszok vele. A jutalom ígérete se hozza tűzbe.Hát nagyon tanácstalan vagyok! A másik, hogy hogyan vegyem rá az olvasás és írás gyakorlására.Ők a mumusok,nekem is, a gyerek miatt! A tanárnő is megmondta:az esze megvan,csak gyakorolnia kéne és a kitűnő tanulok között lehetne. Az oviban se az eszével volt baj,hanem a viselkedésével.Válaszod türelmetlenül várom.Köszönettel:Erika
Kedves Erika!
1. Most szünet van, ne akard, hogy 10 hónap munka után tanuljon a gyerek. Elég, ha azt mondod neki, hogy most megérdemli a pihenést és majd augusztusban kicsit rákészülünk a második osztályra. "Akarod, hogy te legyél a legjobb olvasó az osztályban?" Erre a kérdésre kevés gyerek mond nemet. Mond el neki, hogy tudod, hogy képes rá és bízol benne. Ezért ennek az a trükkje, hogy augusztusban minden második nap olvasson 10 percet(ha ez megerőltető neki, akkor elég 5 perc is) A gyereknek mutasd meg, mi a 10 perc. Szólj neki játék közbern, hogy figyelj, most kezdődik a 10 perc, nyugodtan játsz tovább, szólok, amikor vége. 10 perc múlva mond, hogy most van vége a 10 percnek. Játék közben szalad az idő, így nem fog utálattal hozzáálni a feladathoz. Esetleg együtt a gyerekkel keressetek könyvet, amiből olvasni fog. Most már nagyon sok olvasást segítő könyv van a boltokban(pl az Olvasó Leó sorozat).
2. A konoksága valószínű temperamentum kérdése. Erős személyiség. De meg kell értenie, hogy a világ nem mindig kedvünk szerint működik. De azt hiszem ezzel nincs baj, mert az iskolában jó teljesített. A szavaidnak akkor lesz súlya a gyerek szemében, ha betartod, amit mondasz. Tehát, ha azt mondod a játszótéren, hogy még 2 csúszás, azután megyünk, akkor a legnagyobb hiszti ellenére is indulj el. Ha mást ígérsz neki, azt is tartsd be. Tehát, ha így viselkedsz, akkor elmegyünk innen. Akkor, ha folytatja, akkor tényleg indulj el.
3. A sok szabály és követelés mellett mindig ismerd el, ha valamiben jól teljesít, vagy törekszik. Ez sok energia a gyereknek. Értékeld, ha kérésedet teljesíti. A sok viselkedési zűr egy kicsit azt mutatja, hogy szeretne néha teljes figyelmet. Ezt a jó tanulással kevésbé érte el, így rosszalkodik, mert erre mindenki ugrott. Tanítónéni is és te is. Ez nem baj, de inkább adj neki kiemelt figyelmet. Pl. csináljatok Bence(itt a gyerek nevére utaltam, csak sajnos nem tudom a nevét) napot. Ekkor pl. ő mondja meg mi legyen az ebéd, és mit csináljon a család délután. Persze a családi normákon belül. Tehát nem akarhat Mc'Donaldsba menni, ha erre nincs pénz. De lehet közös palacsinta sütés, közös fürdőzés a helyi strandon. Vagy közös kirándulás, ahol rábízod az útirány kiválasztását.
További szép nyarat!


Héjja Edit
2011-06-30 10:48:33
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja