SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

adószámos magánszemélyek választható tevékenységi körök

Kedves Csilla! Nekem az adószámos magánszemélyek választható tevékenységi körök listájára lenne szükségem. Ebben tud segíteni?
Kedves Kérdező!

Az adószámos magánszemély esetében nincs ilyen jellegű megkötés, mint az egyéni vállalkozónál, mert ez nem vállalkozás. Mégpedig azért nem vállalkozás, mert annak kritériuma, hogy rendszeres és üzletszerű legyen a tevékenység. Vagyis adószámos magánszemély státuszban valójában magánszemélyként és nem vállalkozóként szolgáltatunk, dolgozunk az ügyfeleinknek. (Az adószámos magánszemélyként kiállított "számla" sem felel meg az áfa törvény szerinti számla fogalmának, valójában inkább egy bér jellegű kifizetéshez hasonló kifizetés elszámolási alapja - ezért kell a kifizetőnek ugyanúgy megfizetnie utána az adókat, járulékokat, mint a saját alkalmazottaknál. Emiatt a plusz adminisztráció miatt nem is szeretik a cégek befogadni az adószámos magánszemélyek "számláit" - azaz nem szívesen dolgoztatnak velük.)

Vagyis adószámos magánszemélyként csak alkalmi jelleggel és kis tételben folytathat tevékenységet. Az, hogy mi számít rendszeresnek és üzletszerűnek, sajnos nincsen egyértelműen definiálva a törvényben, ez teljesen az adóellenőr belátására van bízva. A gyakorlat azt mutatja, hogy elég szigorúan értelmezik ezt a kritériumot.

Amennyiben a tevékenységi körök listája érdekli, arról az adóhivatal 1818-as gyorshívó telefonszámán adnak bővebb felvilágosítást.

Remélem, tudtam segíteni. Sok sikert!

Himer Csilla
2018-05-07 20:41:39
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja