SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Himer Csilla


Himer Csilla
Kisvállalkozások kreatív kontrollingja

Elérhetőségem:
Honlap: http://www.zsebedremegyek.hu

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Az építési telekre felvett CHF kölcsön is végtörleszthetõ-e?

Azt kérdezném, hogy az építési telekre felvett CHF kölcsön is végtörleszthető-e.

Hiszen a jogszabályba az építési telek is ingatlannak minősül.
A törvény nem azt határozza meg, hogy milyen okból felvett hitelekre vonatkozik a végtörlesztési lehetőség, hanem csak azt, hogy lakáscélú, ill. szabadfelhasználású jelzáloghitelnek kell lennie a devizahitelnek, amely a kedvezményes forinthitellel végtörleszthető. Tehát ha Ön telekvásárlásra lakáscélú, vagy szabadfelhasználású jelzáloghitelt vett fel, amelynek során a bank a jelzálogjogot az Ön valamelyik ingatlanára (jellemzően a lakóingatlanára, amelyben lakik) jegyeztette be, akkor kérelmezheti a bankjánál ezt a típúsú, kedvezményes forinthitelt.

Mindazonáltal szeretném előrebocsátani: a bankok maguk is jogértelmezési vitákat folytatnak a törvény kapcsán, úgyhogy nem biztos, hogy simán belemennek. Egyet tehet ebben az esetben: minden hitelokmányával felszerelkezik, amivel csak bizonyítani tudja, hogy lakáscélú, vagy szabadfelhasználású jelzáloghitelt vett fel, ill. nem elégszik meg az ügyintéző nemleges válaszával, hanem ha szükséges, az ügyintéző főnökénél jár ki egy beszélgetést, amin tisztázhtják az álláspontokat.

Amennyiben azonban az Ön hitele nem lakáscélú, vagy szabadfelhasználású jelzáloghitel volt, és még nem folyósították minden részletét, ill. akár csak egy részfolyósítás is abban az időszakban történt, amikor éppen 180 Ft/CHF felett volt a svájci frank árfolyama, már nem veheti igénybe a kedvezményes forinthitelt.

Továbbá ajánlott figyelembe venni, hogy a végtörlesztést is egy hitel teszi lehetővé, tehát a hiteltartozása nem szűnik meg, csak forintban ketyeg tovább. Ellenben a hitelprocedúra minden elemét újra végig kell járnia: kereseti igazolás, az ingatlanfedezet értékbecslése, stb. mind-mind Önre vár. (Igaz, ezek költségét a bankoknak kell fedezniük, és a közjegyző sem számolhat fel ezért a tevékenységéért semmit.)

Remélem, tudtam segíteni. Szép napot!

Himer Csilla
2011-10-12 10:51:52
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja