SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Horváth Tibor György


Horváth Tibor György
Napelemes fűtésrendszerek szakértője

Elérhetőségek:
Telefon: 06-30/3966-871
Weblap:www.solarheating.hu
Email: napelemesfutes@gmail.com

solarheating01@gmail.com




Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Távhõ helyett napkollektor

Szeretném megkérdezni,hogy fertődi építésű bérházban lakunk.Szeretnénk felújítást végezni pályázat utján az egész lépcsőházban.Leszeretnénk vállni a távhőről.Erre milyen megoldást tud ajánlani.Napkolletor felszerelése miben segíthetne nekünk,mi az utja?
Köszönöm!s csné

Kedves S Csné!
A távhőről leválásnak semmi akadálya, ha bérház minden lakója közös elhatározással e mellett dönt. Ehhez viszont teljesen önálló fűtési rendszert kell kialakítani.
Erre két lehetőség van: vagy az egész ház egyetlen rendszeren lesz, vagy minden lakást egyedi fűtéssel és melegvíz szolgáltatással látunk el. A közös rendszer kialakítása az olcsóbb, ezért elsősorban erről írok.

A fűtési rendszerre és melegvíz szolgáltatásra is több megoldás kínálkozik.
1.) Ha még nincs, akkor a lakótömbbe be kell vezetni a gázt. A ház teljes fűtését és melegvíz szolgáltatását egy napkollektoros fűtésrásegítési rendszerrel oldhatjuk meg. Ekkor a napenergiával a fűtési költségek kb 40%-a, a melegvíz költségek 80%-a állítható elő. E rendszer bekerülési költségei lakásonként kb 500-700 ezer Ft-ba kerülnének. A működtetés költségei a jelenlegi távhő költségek kb negyed részére csökkennek. A beruházás 10 éven belül megtérül, a lakások piaci értéke pedig kb 20 %-kal nő.
2.) Gáz nélkül is megoldható a fenti rendszer. Megfelelő körülmények (nagy földterület, vagy nem sziklás talaj, vagy kis mélységben található talajvíz) esetén hőszivattyús rendszer is kiépíthető. Ez teljesen önállóan látja a lakóközösség fűtési - hűtési és melegvíz szolgáltatási igényét. A beruházási költségek lakásonként kb 1 millió Ft.

E rendszerek beruházási költségeire állami támogatás (a beruházási költségek negyed része, legfeljebb 1 millió Ft), valamint kedvezményes, állami támogatású hitellehetőség (a beruházás fennmaradó részére, legfeljebb 3 millóFt) áll rendelkezésre.

Kérem tekintse meg www.otthontechnika.hu weblapom tartalmát, melyen további részleteket olvashat az említett rendszerekről. Itt ingyenes ajánlatkéréssel is segítjük elképzeléseik megvalósítását.



Horváth Tibor György
2008-07-07 10:16:34
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja