SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
J. Kovács Judit


J. Kovács Judit
Drámapedagógus, baba-mama témák

Drámapedagógus, a Kerekítő mondókás könyvcsalád és kapcsolódó baba-mama foglalkozáshálózat megálmodója vagyok.
Honlapunkról és tizennégy könyvemből mindent megtudsz, amit a mondókákról és mondókázásról tudni érdemes. Megtalálhatod Kerekítő manót is, akit ovis és bölcsis mesekönyvbe is bújtattunk. A Kerekítő Youtube csatornáján, manós-mondókás videókkal és dalokkal várunk. Intézményi továbbképzéseimnek köszönhetően országszerte bővül a Kerekítő mintaóvoda és mintabölcsőde minősítéssel rendelkező intézmények száma. Ezekben Kerekítő manó mint csoportbáb van jelen a gyerekek életében a népi mondókáskönyvek pedig a szabadpolcon találhatók.


Elérhetőségeim:
Honlap: http://www.kerekito.hu

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

14 hónapos baba még nem beszél

Kedves Judit!Kislányom 14 hónapos!Mindent megért amit mondok neki,de sajnos szavakat még nem akar mondani!Kicsit aggódom emiatt!Mit tegyek?Válaszát előre is köszönöm!Edit
Kedves Edit!
Folyamatában kéne kifigyelni a dolgot. A lényeg, hogy önmagához mérten fejlődik-e beszéde. Több hangot hallatt-e mint régebben, ha még nem is beszél. Mondja-e esetleg a szavak első szótagját, sokan így kezdik. Ha van fejlődés akkor nem baj ha ez lassabb, mint az átlag.
Feltételezem, hogy a hallásával nincs gond, és már ellenőrizték. Ha sokszor van fülgyulladása, vagy felső légúti hurutos megbetegedése akkor erre külön oda kéne figyelni. Sokszor már eleve a beszédészlelést is befolyásolja egy állandóan eldugult orr, vagy lerakódás. Fül orr gégészeti ultrahangon erre vonatkozólag tudnak vizsgálatot végezni indokolt esetben.
Ha nincsen szervi oka a beszédfejlődés késlekedésének, akkor jó ha több figyelmet fordítotok a napi mondókázásra, éneklésre, beszédre. Szépen tisztán nyugodtan tagolva beszélj gyermekedhez, és mindig kommentáld a napi teendőket is, akkor is ha ő még nem válaszol. Különösen hasznos a sok szemtől szembeni mondókázás, rigmusok kántálása, ölbeli játékok, hiszen ilyenkor ösztönösen jól artikulálva, lassabban érthetően hall minket és ami jó, hogy mivel egy magasságban vagyunk ilyenkor látja is közelről a szánk mozgását, aminek az utánzásos tanulás miatt jelentősége van. Egyben arra is jók, hogy a köztetek lévő kapcsolat bensőséges maradjon akkor is ha netán kis feszültségforrás alakulnak ki a szülői és fejlődésbeli elvárások miatt, vagy egyszerűen azért mert mivel kevésbé tudja megértetni magát benne is több lehet idővel a feszültség, vagy szorongás. Az írottaktól nem kell megijedni, mert nagy valószínűséggel csak átmeneti állapotról van szó, s a sok önfeledt játék mint mindenben, ebben is segít.
Fontosak ezenkívül a nagy mozgásos játékok!!! Sok lógázás, hintázás, ringatás több féle irányban. Üljetek bele egy ponton felfüggesztett Ikea hintába stb., hosszanti irányban oldalra guruló nagy takaróban való zsuppolás, amennyiben a beszédfejlődés elmaradása mellett azt is észleled, hogy a kicsi állandó mozgásban van és egy percre sem ül az öledbe, minek következtében ölbeli játékokat is még elutasítja.
Ezeket érdemes kifigyelni, próbálkozni, ha elhozod hozzám a foglalkozásra könnyebben meg tudom ítélni, hogy van-e szükség speciális szakemberre a ti esetetekben.

Jó játékot! Remélem az idő megoldja a problémát, ha elhúzódik a beszédfejlődés késlekedése érdemes tovább gondolkodni.



J. Kovács Judit
2010-04-12 12:55:23
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja