SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
J. Kovács Judit


J. Kovács Judit
Drámapedagógus, baba-mama témák

Drámapedagógus, a Kerekítő mondókás könyvcsalád és kapcsolódó baba-mama foglalkozáshálózat megálmodója vagyok.
Honlapunkról és tizennégy könyvemből mindent megtudsz, amit a mondókákról és mondókázásról tudni érdemes. Megtalálhatod Kerekítő manót is, akit ovis és bölcsis mesekönyvbe is bújtattunk. A Kerekítő Youtube csatornáján, manós-mondókás videókkal és dalokkal várunk. Intézményi továbbképzéseimnek köszönhetően országszerte bővül a Kerekítő mintaóvoda és mintabölcsőde minősítéssel rendelkező intézmények száma. Ezekben Kerekítő manó mint csoportbáb van jelen a gyerekek életében a népi mondókáskönyvek pedig a szabadpolcon találhatók.


Elérhetőségeim:
Honlap: http://www.kerekito.hu

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

3,5 hónapos baba altatása

Kedves Judit,
3,5 hónapos baba anyukája vagyok. Elaltatással kapcsolatban szeretnék kérdezni. A babám 3 hónapos koráig hasfájós volt, így teljesen hozzászokott, hogy a kezünkben, mellkasunkon aludt el. A hasfájóssága szerencsére elmúlt, így most (2 hete) a napirend kialakítását és az egyedül alvást gyakoroljuk. A napirendet mindenképp hozzá szeretném igazítani. Úgy látom, hogy napközben 2 nagyobb alvásra van szüksége. A gondunk csak az, hogy nem hajlandó elaludni, csak kb 15 perc kemény sírás után. Nagyobb játék után általában 2,5 óra elteltével nyűgös lesz, ilyenkor már semmi sem jó neki, ha ölben van az sem, már lehet tudni, hogy fáradt, azért nyűgölődik, ilyenkor próbálom letenni aludni. A körülmények úgy gondolom megfelelőek, besötétített csendes szoba. Ilyenkor a kiságyba teszem, ott vagyok vele, néha kimegyek, de aztán újból bemegyek, megsimogatom (ilyenkor csak még jobban behergeli magát), halkan beszélek hozzá, esetleg magamhoz ölelem, majd visszateszem a kiságyba. A végeredmény, hogy 15 perces sírásban alszik el (ezután viszont minimum 1,5-2,5 órát alszik). Az éjszakai alvással nincs gond, csak az elaltatással. Egyedül a hajnali evés után alszik vissza sírás nélkül. Ez anyai szívemet rendkívül bántja, viszont tisztában vagyok azzal, hogy most még el tudnám ringatni minden alkalommal, de majd 10 kg-os súllyal nem biztos. A szülők egyik tábora azt mondja, hogy hagyjam, majd megtanul elaludni, másoktól azt hallani hogy nem szabad hagyni sírni.
Önnek mi a véleménye, mi lenne a helyes megoldás, ami mindkettőnknek jó lenne hosszú távon?
Kedves Anyuka!
Gyermeke még igényli a testkontaktust, szoptatást, ringatást az elalváshoz. Érdemes megadni neki. Garantálom, hogy hat évesen, 20 kilósan már nem fog az ön mellkasán elaludni, valószínűleg már három évesen sem. Most viszont ez teszi kiegyensúlyozottabbá. Semmikép sem jó ha a napi altatást mindig negyedóra sírás előzi meg. A gyermek sír, így beszél, és fejezi ki azt, hogy még fokozott szüksége van rád. Ebben a korban ez természetes. (Csak nyugaton és csak az utóbbi században terjedt el a különalvás és sírva aludni tanítás módszere).
Legyen a gyermeknek saját ágya, és ha lehet elalvás után tegye is oda be, de ha a gyermek maga mellett tud csak aludni akkor próbálják ezt lehetővé tenni, amennyiben a család egészének ez nem terhes és megoldható.
Erről és a kötődő nevelésről szól : William Sears: Éjszakai gondoskodás című könyve. Éjszakai Műszak című írásomat a kerekito.hu oldal cikkek részében találod, Álomkóc nevű CD-nkről pedig még megnyugtató altatódalokat is tanulhatsz (www.alomkoc.com). Utóbbi jelentősége, hogy az éneklő szülő sosem feszült, így a gyermek nem fogja érezni, hogy te épp most szorongsz, hogy sírni fog-e vagy elalszik...
 

J. Kovács Judit
2010-10-03 20:27:24
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja