SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
J. Kovács Judit


J. Kovács Judit
Drámapedagógus, baba-mama témák

Drámapedagógus, a Kerekítő mondókás könyvcsalád és kapcsolódó baba-mama foglalkozáshálózat megálmodója vagyok.
Honlapunkról és tizennégy könyvemből mindent megtudsz, amit a mondókákról és mondókázásról tudni érdemes. Megtalálhatod Kerekítő manót is, akit ovis és bölcsis mesekönyvbe is bújtattunk. A Kerekítő Youtube csatornáján, manós-mondókás videókkal és dalokkal várunk. Intézményi továbbképzéseimnek köszönhetően országszerte bővül a Kerekítő mintaóvoda és mintabölcsőde minősítéssel rendelkező intézmények száma. Ezekben Kerekítő manó mint csoportbáb van jelen a gyerekek életében a népi mondókáskönyvek pedig a szabadpolcon találhatók.


Elérhetőségeim:
Honlap: http://www.kerekito.hu

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Saját ágyba szoktatás

Kedves Judit!
Azzal a problémával fordulok Önhöz, miszerint 11 hónapos kisfiam még mindig nem alussza át az éjszakát. Sokszor felsír, ilyenkor általában a cumi, vagy a tea megnyugtatja, de sokszor csak mellettem az ágyban tud nyugodtan aludni. Kérem adjon ötleteket miként szoktassam a saját ágyába és mikor jön el az idő, amikor végre reggelig alszik békésen?
Egy aggódó anya
Kedves Aggódó Anya!
Az éjjeli teáztatás a pisilős éjjeli ördögi körhöz vezethet és nehezebb lesz a szobatisztaságra való szoktatás is akár, ha túl sokat pisil emiatt éjszaka, mert a teaadag nőhet a felriadások számával.
Ha gyermeked megnyugszik, és jól alszik melletted, akkor javasolnám a rács nélküli szülői ágyhoz tolt kiságyat. A házasélet gyakorisága és milyensége szerintem nem ezen múlik, és ha párunk is ezt tapasztalja biztos neki se lesz kifogása ez ellen.
A legjobbnak pedig azt találom, hogy beveszitek az ágyba, de úgy, hogy legyen mindenképp saját ágya is, ha van, akkor saját szobájában és esténként ott fektetném le, ha éjjel átjön, maradhat, de minden este a saját ágyába tenném. Nekünk ez vált be és kb. háromévesen magától szokott le az éjjeli átjövésről harmadik gyermekem. Az első kettőt mindig visszavittem, de ma már inkább mindenkinek azt javaslom, hogy az első három évben a lelki és testi igényeket hadd diktálja a gyermek, mi igazodjunk inkább hozzá.
Az a gyermek, akinek testi-lelki szükségletei az élet első három évében ki vannak elégítve, szépen magától fog megérni a külön alvásra.
Annál is inkább, mert három éves kor után általában tényleg kijönnek a szülői ágyból a gyermekek és a következő 90-et nem ott töltik. Érdemes meghozni ezt az áldozatot, ha nem érzed túl megerőltetőnek és a párod is egyetért vele.
Ősbizalomról, együttalvás jótékony hatásairól, kezdeti testi-lelki szükségletek kielégítéséről ajánlok egy könyvet: Jean Liedloff: Az elveszett boldogság nyomában
(Kapcsolódó cikkem: Ringassuk, hordozzuk gyermekeinket!
Olvasnivalók, Gondolatébresztő mazsolajatszo.hu)

J. Kovács Judit
2009-04-26 15:58:14
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja