SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Király-Szőcs Erika


Király-Szőcs Erika
Rajz-vizuális nevelőtanár, kreativitás fejlesztése játékokkal

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-70/313-67-84
E-mail: szszerika@gmail.com

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Játékválasztás életkor szerint

kérdésem az, hogy életkoronként milyen játékot javasol kisfiú részére. Nekem egy 6 hónapos kisfiú unokám van, és Neki szeretnék játékokat venni, nem csak a mostani életkorra, hanem a távolabbi életkorokra is. Most még aktív dolgozó vagyok és könnyebben tudok a játékokra költeni, de 3 év múlva nyugdíjas leszek és akkor már kevesebb anyagi forrásom lesz, ezért szeretnék most "beruházni" játékokra.
Kedves Nagymama! Mindenképp érdemes kivárni, amíg kiderül, hogy az Ön unokája, milyen "személyiség-jegyekkel" bír. Vannak, mozgékonyabb gyerekek, akiknek a szabadtéri játékok a legideálisabbak, vagy az olyan szobában is kihasználható tárgyak, mint a hintaló, a mindig sláger - "dömper". ugrálólabda stb.
Vannak "molyolósabb", higgadtabb gyerekek, akik a logikai játékokat a mindenféle építős, kombinációs játékot szeretik előnyben részesíteni.

Az én tanácsom azonban, hogy mindig inkább a játék tevékenységet kell kitalálni a gyereknek. Például egy hagyományos ugrókötéllel, lehet kígyósat játszani, vagy fel lehet tekerni "csigába", de két szék közé kötve, egyre magasabban lehet átlépegetni, vagy átugrálni fölötte. Ugyanezt a kötelet a földre letéve útvonalat készíthetünk, amit minden gyerek örömmel követ végig.
Saját tapasztalatom, hogy a fiúknál, nem kikerülhető az AUTÓ-játék.- Az autókázás is lehet fejlesztő tevékenység kis odafigyeléssel. Ha autók különböző méretűek és színűek, lehet őket rendezgetni, méret vagy szín szerint, később a színek tanulására is alkalmasak. Lehet pályát építeni, vagy garázst, "házikót" az autónak, lehet versenyezni velük...

Az általában otthon is fellelhető tárgyak közül, a karton dobozok, pokrócok, lepedők, kiváló építő-elemek.

Szinte minden típusú játék megtalálható a fajáték boltokban, de ezeknek az ára is elég húzós.
Az építők közül, még mindig a LEGO a legkreatívabban és legsokoldalúbban felhasználható játék.

A csecsemőkor is nagyon változó a gyerekeknél. Van aki tíz hónapos korára, már lépeget, van aki jóval később kezd el tipegni. A piciknek, olyan sok tanulnivalójuk van, napról napra, hogy nem érdemes játék hegyeket felhalmozni köréjük, mert hiába csörgetjük zörgetjük körülöttük, a játékokat, a nagyi keze mozgása, vagy hangja sokkal érdekesebb.
Saját tapasztalat, az is, hogy általában van egy - egy kiválasztott kedvenc tárgy, de az akár egy puha plüss, akár a babalepedő, nem tudni mi alapján választódik ki. Találkoztam, olyan kisfiúval akinek a "Pajtás" egy textil-pelus volt. De csakis az egyik, kikopott darab. Mondta az anyukája, hogy "Pajti" nélkül nem lehet elindulni, mert a kisfiú csak vele tud aludni, vagy, ha izgatott, vagy zavarba van, csak "Pajti" hoz megnyugvást.

Előre vásárolni, tehát nem annyira célszerű, mert bármennyire is "kreatív", vagy képességfejlesztőnek tűnik egy adott darab, lehet, hogy a polc legtetején végzi.
Mindig érdemes anyut megkérdezni, hogy mivel szeret inkább játszani a kicsi, úgy könnyebb dönteni.

Remélem segíthettem. Konkrét játékötleteket is szívesen írok, de mindenképp szükség van a csöppség mentalitására is. :-)

Király-Szőcs Erika
2012-01-31 15:16:40
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja