SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Kulcsár-Domján Rita - szabadságon


Kulcsár-Domján Rita - szabadságon
Konduktor-tanító, pedagógus

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-70/628-60-02
E-mail: konduktivrehabilitacio@gmail.com

A szakértőnk jelenleg nem fogad kérdéseket, ezért csak az eddig neki feltett kérdéseket és az ezekre adott válaszokat tudod megtekinteni!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

8 hónaposan még nem kúszik

Üdvözlöm!

Olyan kérdésem lenne, hogy van egy 8 hónapos lányom, és még nem kúszik, vagyis nem úgy kúszik, ahogy azt kellene. Inkább gurulva szeret közlekedni, kúszni pedig úgy kúszik, hogy mikor előre nyúl, eldől jobbra vagy balra, és van, hogy nem behajlított térddel löki el magát, hanem a lábujjaival. Négykézláb egyáltalán nem húzza magát, ha pedig segíteni akarok neki, annyira megfeszíti magát, hogy képtelenség behajlítani a lábait, és nagyon sír. Ha feltérdeltetem és úgy próbálom előredönteni, hogy hajlítva maradjon a lába, akkor az egész felső testével dől előre, de akkor is kinyújtva marad a lába.
Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben érdemes lenne szakemberhez fordulni (ha igen, milyenhez és hová) , vagy ez még normális?
A gyerekorvos nem mondott semmit, csak láttam rajta, hogy nem tetszik neki, hogy még nem kúszik/mászik.

Köszönöm válaszát!
Kedves Édesanya!

A kúszás jelentősége óriási, így ne hagyható figyelmen kívül ennek hiánya, vagy hiányos megvalósulási formája. Szerepet játszik a dominancia kialakulásában – a váltott kéz-láb használat során intenzív kapcsolat alakul ki a két agy féltekéje között-, az egészséges gerinc kialakulásában, a térlátás kialakulásában, a fókuszálásban –felmérik a terepet, mit lehet elérni, mi a kívánt cél -, a nyelvi képességek fejlődésében, a beszéd kialakulásában.
Sok esetben a kezdeti kúszó mozgások még nem kifejezetten előre indulnak, inkább körbe, vagy esetleg hátra fele. Kezdetben még elfogatható az úgynevezett fókázás is, mikor a gyermek csak karjait használja, lábai nyújtva maradnak. Ezt követően azonban ki kell alakulnia - vagy segíteni kell az alakításban- a helyes nehezedésnek dőlés/gurulás nélkül, a támaszkodásnak, a differenciált karmozgásnak (egyik kezére, könyökére támaszkodik, a másikkal előre nyúl a kívánt pl.: játékért), majd - az akarat alakulásával is, hogy minél gyorsabban érje el a célját - a lábak is bekapcsolódnak a munkába.
Sok esetben megkésett mozgásfejlődésről beszélünk, ha nem akkor, és nem úgy kezd mozogni a baba, ahogy a nagy könyvben meg van írva. Kétségbe esni semmi képen sem szabad, ez az a kor, időszak mikor még minden lehetséges, elcsíphető a vélt, vagy valós „lustaság”, és kis segítséggel utat mutathatunk az anya tanításával a baba mozgásának gyakorlásához.
Én konduktorként azt javaslom, mindenképp keressék fel védőnőjüket, aki reményeim szerint felvilágosítást tud adni a legközelebb lévő konduktori szűrés időpontjáról, helyszínéről, ahol szakember vizsgálja leánya mozgását, s kimerítő feleletet tud adni a felmerülő kérdésekre, vagy keressen meg engem telefonon, az adatlapomon lévő telefonszámon a további kérdések megválaszolása végett.
Üdvözlettel:

Kulcsár-Domján Rita - szabadságon
2013-04-11 09:46:28
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja