SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Mányi Julianna


Mányi Julianna
TB szakértő

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

CSED, GYED számítása táppénz esetén

Kedves Julianna!
A munkahelyemen már 8 éve dolgozom folyamatosan. A babám várható születési dátuma 2023. augusztus vége. Érdeklődni szeretnék, hogy abban az esetben, ha 2022 decemberében voltam 2 napot táppénzen, illetve egész 2023. januárban kórházban, majd utána pár hetet táppénzen leszek és utána újra munkába állok, majd csak pl. 2023. április-májustól leszek újra táppénzen, akkor a januári egész hónap, illetve a decemberi két nap, valamint az esetleges későbbi táppénz csökkenti-e majd a CSED, GYED összegemet? Vagy csak olyan 6 hónapot keresnek és vesznek alapul a számításnál, amely teljesen ledolgozott volt? A munkabérem állandó volt az elmúlt időszakban. Várom megtisztelő válaszát!
A csecsemőgondozási díj naptári napi alapjának megállapításához az igénylést megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé keresnek - az ön esetében vélhetően majd 180 napi - olyan jövedelmet, amelyet személyi jövedelemadó terhelt, társadalombiztosítási járulékalapot képezett és bevallották az állami adóhatóság felé. A táppénz nem képez tb járulékalapot, így a táppénzzel ellátott keresőképtelenségi napjait átugorják és addig keresnek majd további napokat, amíg azok el nem érik a 180 napot. Fontos azonban, hogy a betegszabadságra kifizetett összeget figyelembe kell venni a 180 napi jövedelemnél, amely a napi távolléti díjának a 70%-a.
Ha az ön által leírt példánál maradunk és a csedet a szülés dátumával igényli, úgy május 31-től visszafelé kell meglennie a 180 napnak. Ha a teljes május-áprilist táppénzen tölti (nem betegszabadságon), akkor a keresőképtelenség előtti utolsó bérrel ellátott naptól indul a 180 nap. A januári és decemberi táppénzes (nem betegszabadságos) napok átugrásra kerülnek és a keresési idő visszafelé a kieső napokkal meghosszabbodik. Legkésőbb az igénylést megelőző év első napjáig lehet visszamenni.

Mányi Julianna
2023-02-27 09:21:01
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja