SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Márkusné Vörös Ibolya


Márkusné Vörös Ibolya
Óvodapedagógus

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-70/427-6457
E-mail: ibolyagreen@gmail.com

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Gátlások feloldása

Üdvözlöm! Van egy 3,5 èves Nagyfiam, szeptemberben kezdtük az òvodát, megkésett beszédfejlődéssel! Áprilisban, a 3. születèsnapja körül kezdett el igazán beszélni, de még mindig furcsán beszél, mintha csak magánhangzòkat használna...én itthon mindent megértek, hatalmas szòkincse van amùgy, nap mint nap ledöbbenek, miket ki tid fejezni! Az oviban van, hogy megértik, van, hogy nem, nem szomorkodik miatta! Amùgy önállò, egyedül öltözik, szépen eszik, szobatisztasággal nincs gond! Az òvodakezdés pár sìrás kivételével jòl ment, szereti az òvònéniket, szeret bejárni! Okos fiú, 4-7 éveseknek valò feladatgyűjtemény felét hipp-hopp megoldja, értelmileg semmi gond nincs vele! Ami nehézséget okoz, az a közösségi munkák, feladatok, az abban valò részvétel! Mindig is ilyen volt, 1 éves korátòl jártunk Ringatòra, de majd 1 év kellett ott is, hogy Anya öléből mondjuk a szőnyeg közepére menjen, ott sem vett már akkor részt a táncokban, tapsolásokban stb, inkább könyveket bùjt, vagy csak erősen figyelt! Az oviban az òvònénik elmondása szerint szemmel s lélekkel ott van mondjuk a körtáncnál, de mintha valami gátolná abban, h oda is menjen! Van néha egy egy alkalom, h sikerül odacsalni, de nagyrészt elzárkòzik tőle! Ugyanez van, ha mondjuk falunapon vagyunk s ugrálòvárat meglátja! Odaszalad, nézi a gyerekeket, de mikor pròbálom unszolni, h menj csak, akkor nem akar...mire oda jutna, leengedik az ugrálòvárat :-( Télapòs csoportfotòzásnál ugyanez! Nem akart résztvenni, majd sìrt, h nem ült oda...Én pròbálom elfogadni, de néha kellemetlen, mikor például karácsonyi ünnepség van a csoportjával, s mi ülünk csak az asztalnál, "elvonulva" mert nem akar részt venni a körtáncban, a közös gyurmázásban! Itthon minden érdekli, kreatìv, rengeteget foglakozom vele, sokat kézműveskedünk, mondòkázunk, nem kell unszolni semmire! Az Òvònénik szerencsére türelmesen állnak hozzá, unszolják persze, de nem erőltetnek rá semmit...de mi lehet a probléma? Hogyan segíthetnék neki abban, h feloldòdjanak a gátlások? Rengeteget beszélünk mindenről, oviròl is...Pròbálok nem rágörcsölni, de szeretnék valahogy segíteni neki ebben! Előre is köszönöm a tanácsokat :-)
Kedves Anyuka!

Kisfia viselkedése jelezhet szorongást, jelenthet hidat az otthon és az óvoda között. Ez a passzivitás bizonyosan átmegy aktív, érdeklődő magatartásba. Nem kell erőltetni, hiszen a látszólag passzív viselkedés közben is tanul, információkat gyűjt. Aktuális állapotától, hangulatától függően vesz részt a tevékenységben. Az óvó néniknek indirekt motivációval kell bevonni a tevékenységekbe. Nagyon fontos, hogy lehetőséget biztosítsanak a tevékenységi lehetőségekre, választhasson szabadon!
Ne erőltessenek semmit, hagyják választani változatos tevékenységi lehetőségek közül!
A gyermek fejlődése szempontjából nagyon fontos a kortársakkal való együttlét. A csoportban látszólag magányos játék is valójában társas, hiszen a társat a fantáziája jeleníti meg.
Ha biztonságérzete nem alakult ki, gyakran előfordul, hogy szívesebben játszik magában, hagyatkozik a képzeletére. A család zártsága / ha csak a szűk hozzátartozókkal találkozik / is járhat ilyen következményekkel.
Ok lehet az is, hogy nem érzi jól magát az adott csoportban, társai nem jelentenek számára egyenrangú kommunikációs partnert.
Nagyon szerencsés, hogy az óvó nénik megértőek!
Továbbra se erőltessék! Ha nem változik a későbbiekben sem a helyzet, keressenek fel pszichológust, hogy segítsen kideríteni az okot és megoldást találjanak a változtatáshoz!
Tisztelettel:


Márkusné Vörös Ibolya
2018-12-21 07:38:28
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja