SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Márkusné Vörös Ibolya


Márkusné Vörös Ibolya
Óvodapedagógus

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-70/427-6457
E-mail: ibolyagreen@gmail.com

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Óvodai agresszió

Tisztelt óvónő! 4,5 éves kisfiam van. 2014 szeptemberében kezdte az óvodát mini csoportban. 4 évig fog járni óvodába, mert évvesztes. Nagyon eleven, mozgékony kisfiú, ugyanakkor hosszabb ideig, tartósan képes eljátszani önállóan. A problémánk, hogy az óvodai visszajelzés alapján időnként verekszik, piszkálja a többi gyereket. Saját kezdeményezésre (nem az óvoda utalta be) elvittük nevelési tanácsadóba. A tanácsadó nem talált semmit. Képességfelmérést végzett vele, ez alapján a képességei minden téren átlagon felüliek (vizuális, memória, kreativitás, stb). Itthon rendezett körülmények között él, sokat foglalkozunk vele. Férjem mondjuk erőteljesebb, de nem éri a kisgyereket agresszivitás. Folyamatosan együttműködünk az óvodával, itthon pontozásos jutalmazási rendszert használunk, hogy jutalmazzuk, ha az óvodában megdicsérik. Azt mondják az óvónők, hogy ciklikusan jelentkeznek ezek a viselkedési problémái a kisfiamnak. Vannak hosszabb időszakok, amikor semmi probléma nincs vele, és vannak napjai , amikor piszkálódik, dobálózik, verekszik. Nem tudom, mi lehet az oka. Úgy tűnik nekem, hogy a kisfiamat zavarja a tömeg, ezt többször is megjegyezte, hogy zajosak a gyerekek, belekiabálnak a fülébe. Az a problémám, hogy úgy tűnik, mintha az egyik óvónéni már eleve problémás gyerekként kezelné a kisfiamat. Az óvónő szerint már kiscsoportban látni lehet, hogy melyik gyerekkel lesz probléma az iskolában. Úgy érzem, túlságosan beskatulyázza a kisfiamat. Kérdésem, hogy valóban ennyire korán előre lehet jelezni, hogy milyen lesz a kisgyerek a későbbiekben? Mi okozhatja ezt a ciklikus viselkedés problémákat? Általában akkor jelentkeznek, amikor már az ebédidő felé közeledik, fáradtabb. Mit tudunk tenni, hogy javuljon a viselkedése? Egyébként olyan téren nagyon dicsérik, hogy segítőkész a közösségi dolgokban (takarítás, pakolás, stb).
Kedves Anyuka!
Úgy gondolom, hogy gyermeke "átlagtól eltérését" nem tudja kezelni az intézmény.Néhány gondolatot írnék az agresszióról:

Agresszív az a gyermek, akinek a cselekedetei támadó jellegűek. Ez irányulhat valaki ellen, (beleértve a gyermeket magát is), illetve a külvilág ellen. Az agresszió általában megoldás a gyermek számára: ennek segítségével tud belső feszültségén, dühén enyhíteni. Azért csinálja, mert egyszerűen működik, és csökken a feszültsége. Ezért eredménytelen oly gyakran az agresszióval szembeni tiltás, megvonás, esetleg a bántalmazás.
A gyermeki agresszió formái:
Az agresszió, így a gyermeki agresszió is irányulhat közvetlenül a célszemélyre: a gyermek haragszik a testvérére, ezért bántalmazza.
Lehet közvetett: a gyermek a szüleire dühös, mert beleszólnak az életébe, ezért a pedagógust kikészíti, hogy valahol levezethesse a dühét.
Az agresszió lehet tudatos: a gyermek tisztában van cselekedetével, tudja, mit és miért csinál.
Lehet tudattalan: a keletkezett feszültséget megpróbálja valamilyen formában levezetni például: körömrágás, stb.
Lehet elfojtott agresszió: valakire, vagy valamire dühös, nem talál megoldást, de magába fojtja. Ebből később szorongás fejlődhet ki.

Számos esetben fordul elő agresszív viselkedés az óvodában. Ezek lehetnek bántó megjegyzések, kigúnyolás, megkülönböztetés, kiközösítés, lopás, hazugságok, bántalmazások, csúnya beszéd, stb.

Sokszor tapasztalhatja azt is a szülő, hogy a gyermek kifogástalanul viselkedik az óvodában, otthon viszont kibírhatatlan.
A megoldás szempontjából fontos támpont az, hogy hol agresszív a gyermek, és mi váltja ki belőle ezeket a reakciókat?

A gyermeki agresszió okai a leggyakrabban:
A gyermek maga is áldozat a családban, az intézményben vagy mindkét helyen.
A gyermek áldozata valamilyen fizikális, vagy szexuális visszaélésnek.
A gyermek elvesztette a biztonságát, nem kap kellő figyelmet, odafigyelést, törődést.
Betegségek, balesetek, amelyekkel szemben a gyermek tehetetlen.

Úgy gondolom, hogy az Ön kisfia nem kap kellő figyelmet, törődést, ezért viselkedik így, nem érzi biztonságban magát az óvodában. Ennek lehet oka a a magas csoportlétszám, zaj, az óvó néni távolságtartó viselkedése. Mindenképpen az odafigyelés, a törődés, az elfogadás a megoldás.
Beszéljenek erről az óvodapedagógusokkal, kérjék a segítségüket!
Szükség esetén kérjenek segítséget az óvoda pszichológusától!
Tisztelettel:



Márkusné Vörös Ibolya
2016-05-29 10:58:08
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja