SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Márkusné Vörös Ibolya


Márkusné Vörös Ibolya
Óvodapedagógus

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-70/427-6457
E-mail: ibolyagreen@gmail.com

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Sírás az oviban

Kedves Szakértő!

A majdnem 4 éves kisfiammal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Már lassan egy éve jár óvodába, ami a kezdeti beszokatást eltekintve egészen jól ment az oviba járás mostanáig. Az én kisfiam újra elkezdett sírni ,hogy nem akar járni óvodába minden reggel sír mihelyt belépünk az óvoda ajtaján. Legalábbis ennyit már elértünk a beszélgetésekkel nála mert ezidáig végig sírta az oviig az utat, itthon többször játszás közben is elsírta magát.A válasz a kérdésre,hogy miért sír , az volt mert óvónéni nem szereti mert rá szólt, hogy ne sírjon. A kisfiam azért sírt mert hiányoztam neki.Megbeszéltük az óvónénivel, hogy valószínű hogy féltékeny a gyerekem mert új beszokatós gyerekek is vannak akik sírnak és felvesznek az ölükbe. Probléma még az is hogy vannak irányító gyerekek a csoportban és nem engedik más gyerekekkel játszani meg mindig parancsolgat a gyerekemnek. Ez utóbbi már úgy néz ki megoldódott mert átbeszélgettük a dolgot már hanyagolja ennek a gyereknek a társaságát és mondtam hogy védje meg magát. De még mindig sír ha beérünk az oviba már 3-dik hete, pedig szépen készül minden reggel az utat is végigbeszélgetjük, de hiába.
Már teljesen tanácstalan vagyok ezzel kapcsolatban mert újra eljött az az idő, hogy nem viheti senki oviba csak én pedig volt esett hogy a mamáknak kellett vinniük és nem volt probléma. Abban kérnék tanácsot, hogy mit tegyek hogy újra sírás nélkül menjünk oviba és a mamák is eltudják vinni???!! Igaz nem sokáig sír és játszik, feladatait elvégzi és itthon mesél és a tanult mondókákat is elmondja mosolyog mikor hazajön, így nem tudom mit tegyek Válaszát előre is köszönöm
Kedves Anyuka!

A magyarázatot szerintem a gyermek elválástól való félelme jelenti. Ezért úgy éli meg az óvodát mint azt a helyet amely elválassza őt az otthon biztonságától, a szülők jelenlététől. Bár nem mindegyik gyermek éli át hasonlóképpen ezt, mégis elég gyakori problémáról van szó, ami általában nem igényel kezelést, csupán türelmes, kitartó és következetes szülői magatartást.
Beszélgessenek sokat az óvodai életről, a tevékenységekről, arról, hogy milyen jó a társakkal játszani! Az óvodapedagógusok segítségét kérjék a konfliktusok megoldásához, beszéljék át együtt a gyermek állítólagos félelmét! Idővel a gyermek megtapasztalja az állandóságot és megérti hogy ideiglenes óvodai tartózkodása nem jár semmilyen veszteséggel.
Bízom abban, hogy sikerül megoldást találniuk!
Üdvözlettel:

Márkusné Vörös Ibolya
2016-02-11 10:16:52
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja