SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Az Anti-TPO szint mérése teljes pajzsmirigy eltávolítása után

Kedves Főorvos Úr!
Kérem segítségét eligazodni a tárgybani témában.
A TPO kulcsfontosságú enzimet a pajzsmirigy termeli. A T3 és T4 hormonok előállítását végzi, fontos szerepe van az átalakításban.
Az Anti-TPO a TPO ellen, a szervezet által termelt antitest.
A pajzsmirigy teljes eltávolítása után milyen jelentősége van az Anti-TPO szint mérésének, a laborvizsgálat során?
Magas szintje ronthatja a szintetikus T4 átalakítását T3-má? Más oka is van?
Pajzsmirigy nélkül, célszerű-e az antitestek csökkentése szelén és D3 vitamin szedésével? Mennyit javasolt ezen készítményekből szedni?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelt kérdező!

Erről a témáról sokat írtam és elődásokat tartottam itthon és külföldön egyaránt.
A férőhely hiánya miatt csak a legfontosabbakra térhetek ki.
Ismert, hogy a pajzsmirigy autoimmun betegsége döntő szerepet játszik a nők meddőségben, a spontán és a mesterséges megtermékenyítések (IVF, ill. ICSI) utáni vetélésekben. A pajzsmirigy komponensei (pajzsmirigy-peroxidáz és a thyroglobulin) elleni autoantitestek (anti-TPO és anti-Thyreoglobulin) bizonyítottan kockázati tényezőt jelentenek a meddőség és a vetélés szempontjából, de ezt eddig csak a csökkent működéssel hozták összefüggésbe. Jóllehet a csökkent pajzsmirigyműködés esetén a tiroxin hormon alkalmazása mérsékli a szülészeti szövődmények kockázatát a autoimmun thyreoiditises nőkben.
Mi pajzsmirigy peroxidáz enzim (TPO)? (1. ábra)
Ez egy sejtmembránkötött, glikozilált, hem-tartalmú fehérje, amely a pajzsmirigy membránjában található meg. A TPO a tireoidea eredetű mikroszomális antigénként ismert nagyméretű fehérje fő alkotórésze, katalizálja a tireoglobulinban lévő tirozilcsoportok jodinációját, ami a T3 (trijódtironin) és T4 (Tiroxin), azaz a pajzsmirigyhormonok szintézisét eredményezi.

A pajzsmirigy peroxidáz enzim szerkezete

1. ábra. A pajzsmirigy peroxidáz enzim felelős a pajzsmirigy hormonjainak képződéséért
Mi az anti-TPO?
A pajzsmirigy autoimmun betegségeiben TPO elleni autoantitestek jelennek meg (2. ábra). A pajzsmirigy peroxidáz elleni autoantitestek mérése az autoimmun pajzsmirigybetegségekben szenvedő betegek azonosításának hasznos eszköze. Az anti-TPO antitestek szintje az aktív autoimmun pajzsmirigygyulladásban szenvedő betegek több mint 90%-ában emelkedett. Az anti-TPO antitestek ismereteink szerint jelentős szerepet játszanak a pajzsmirigyműködési zavarokban és a csökkent működés létrejöttében. Egyrészt gátolják a pajzsmirigy peroxidáz enzim működését, másrészt pusztítják a pajzsmirigysejteket. Az anti-TPO antitestek az autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedők közül csaknem minden Hashimoto tireoiditiszes betegben, a Basedow-Graves-kóros betegeknek pedig több mint 70%-ában jelen vannak. Az anti-TPO antitestek atrófiás, tehát zsugorodással járó pajzsmirigygyulladásban jelen vannak. Sajnos ezeknek az antitesteknek csak a szintjét mérik (ráadásul eltérő módszerekkel!), így az értékek (titer) nagysága nem feltétlen vannak összhangban a klinikai képpel és ezért sem könnyű értékelni (támpontot adhat az UH vizsgálat is).

2. ábra Az anti-TPO kötődése a pajzsmirigy membránhoz (világos, fluoreszkáló fényben)

Eddig csak a TSH-t mérték, de kiderült, hogy ez nem elegendő!
A szerzők vizsgálatának célja az volt, hogy meghatározzák a női meddőség és a vetélések immunológiai hátterét. Arra voltak kíváncsiak, hogy az élettani pajzsmirigyműködéssel rendelkező nőkben, amikor minden hormon élettani tartományban volt, azaz a TSH, FT4 és FT3 értékük is fiziológiás értéket mutatott, van-e hajlamuk a vetélésére, ha az antitestek értékei emelkedettek, ill. magasak. Eredményeink azt mutatták, hogy a pajzsmirigy autoimmun betegségben szenvedő nők perifériás vérében a veleszületett immunitás Th1(„T helper-1”) aktivitása megváltozik. Az emelkedett NK (természetes ölő sejtek) sejtek aránya magasabb és az autoimmun folyamat a terhesség kimenetelére negatív hatást gyakorolt. Fontos megállapításuk, hogy az autoimmun pajzsmirigygyulladás élettani pajzsmirigy-működés esetén, amikor a pajzsmirigy hormonjainak és a TSH-nak a szintje sem tér az elvárhatótól már akkor kialakulnak a kedvezőtlen immunváltozások, mielőtt az endokrin diszfunkció kialakul, és önmagukban a pajzsmirigy autoantitestek jelenléte jelzi a kóros folyamatot. Ezért a reproduktív életkorú, egészséges nők szűrése a pajzsmirigy autoantitestek jelenlétének vizsgálata nem csak az endokrinológiai szempontból lényeges, hanem reproduktív szempontból is előnyös, mivel már önmagukban is felelősek a kialakult kóros folyamatokért, így a meddőségért, ill. a vetélésekét.
Tehát:A pajzsmirigy peroxidáz (TPO) egy membránkötött, glikozilált, hem-tartalmú fehérje, amely
a pajzsmirigy follikuláris sejtjeinek apikális membránjában található meg. A TPO a tireoidea
eredetű mikroszomális antigénként ismert nagyméretű fehérje fő alkotórésze, katalizálja
a tireoglobulinban lévő tirozilcsoportok jodinációját, ami a T3 és T4 pajzsmirigyhormon
szintézisét eredményezi.1 A pajzsmirigy autoimmun betegségeiben TPO elleni autoantitestek
jelennek meg.
A pajzsmirigy peroxidáz elleni autoantitestek mérése az autoimmun pajzsmirigybetegségekben
szenvedő betegek azonosításának hasznos eszköze. Az anti-TPO antitestek szintje az aktív
autoimmun pajzsmirigygyulladásban szenvedő betegek több mint 90%-ában emelkedett.
Az anti-TPO antitestek aktiválják a komplement rendszert, és feltételezések szerint jelentős
szerepet játszanak a pajzsmirigy-működési zavarokban és a hipotireózis patogenezisében.1
Az anti-TPO antitestek az autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedők közül csaknem
minden Hashimoto-tireoiditiszes betegben, a Graves-kóros betegeknek pedig több mint
70%ában jelen vannak. Az anti-TPO antitestek atrópiás pajzsmirigygyulladásban és elsődleges
mixödémában szintén jelen vannak. Az anti-TPO antitestek normális pajzsmirigy-funkciójú,
egészséges egyéneknél alacsony koncentrációban mutathatók ki.

Irodalomjegyzék
1. Kaczur V, Vereb Gy, Molnar I, Balázs Cs. et al. Effect of anti-thyroid peroxidase (TPO) antibodies on
TPO activity measured by chemiluminescence assay. Clin Chem. 1997;43:1392–1396.

2. Kraiem Z. The measurement of antithyroid auto antibodies in the diagnosis and
management of thyroid autoimmune disease. Clin Rev Allergy Immunol. 1998;
16:219–225.
3. Feldt-Ramussen U. Analytical and clinical performance goals for testing autoantibodies to
thyroperoxidase, thyroglobulin , and thyrotropin receptor. Clin Chem. 1996;42:160–163.
4. Lazarus J.H. Clinical manifestations of postpartum thyroid disease. Thyroid.
1999;July:9(7):685–9.
5. Fantz C, Dagogo-Jack S, et al. Thyroid function during pregnancy. Clin Chem.
1999;45:2250–2258.
Az anti-TPO miképpen hat és miképpen védhető ki káros hatása, Miről is van szó? Távolabbról kezdem, mert talán így érthetőbb lesz. Napjainkban a COVID elleni antitestekről szóló hírekkel tele van a sajtó, de nem teszik fel a kérdést, hogy mit csinál az antitest? Általában elfogadják, hogy a vírust megköti és „megsemmisít” (?...). Ez azonban nincs így. Az antitestek, s főleg a szervezetben kialakuló auto-antitestek (tehát a saját szövetek elleni antitestek) eltérő funkciójúak. Éppen a pajzsmirigy túlműködéssel járó formájában a Basedwow-Graves kórban sikerült nekünk is kimutatni, hogy a TSH-receptor elleni antitestek (TSAb) stimulálják a pajzsmirigy működését és túlműködés jellegzetes tüneteit, ill. szemtüneteket okoznak. Nem tudok itt további részletekbe menni, de a lényeg az, hogy nem elegendő egy antitest kimutatása annak FUNKCIÓJÁT is meg kellene határozni!
No, de kezdje azzal, hogy mi is a TPO?

A pajzsmirigy peroxidáz (TPO) egy membránkötött, glikozilált, hem-tartalmú fehérje, amely a pajzsmirigy follikuláris sejtjeinek apikális membránjában található meg. A TPO a tireoidea eredetű mikroszomális antigénként ismert nagyméretű fehérje fő alkotórésze, katalizálja a tireoglobulinban lévő tirozilcsoportok jodinációját, ami a T3 és T4 pajzsmirigyhormon szintézisét eredményezi.
Az pajzsmirigy autoimmun betegségeiben TPO elleni autoantitestek jelennek meg.
A pajzsmirigy peroxidáz elleni autoantitestek mérése az autoimmun pajzsmirigy-betegségekben szenvedő betegek azonosításának hasznos eszköze. Az anti-TPO antitestek szintje az aktív autoimmun pajzsmirigygyulladásban szenvedő betegek több mint 90%-ában emelkedett. Az anti-TPO antitestek aktiválják a komplement rendszert, és feltételezések szerint jelentős szerepet játszanak a pajzsmirigy-működési zavarokban és a hipotireózis patogenezisében.Az anti-TPO antitestek az autoimmun pajzsmirigybetegségben szenvedők közül csaknem minden Hashimoto-tireoiditiszes betegben, a Graves-kóros betegeknek pedig több mintegy 70%ában jelen vannak. Az anti-TPO antitestek nem csupán gátló, de stimuláló funkciójú is lehet ( az esetek egy kisebb részében). A fontos az, hogy nem az anti-TPO titere az egyedül fontos. A szelén hatására valóban csökkenthető az anti-TPO titere (ezt korábban több helyen is leírtam), hanem az, hogy gátolja (antioxidáns hatása révén) az antitestnek a pajzsmirigy működésére kifejtett hormonszintézist gátló hatását. Ez a hatás általában 100-150 g szerves szelén segítségével érhető el. Tehát, anti-TPO különböző funkciójú antitestek keveréke! Ha a titere csökken, az előnyös, de az nem azt kell elvárni, hogy a szintje 0 legyen!
A funkció mérésére már 1997-ben a vezető amerkai lapban közöltük a módszert, de a mai napig nem csinálják!(Kaczur V, Vereb Gy, Molnar I, Balázs Cs. et al. Effect of anti-thyroid peroxidase (TPO) antibodies on TPO activity measured by chemiluminescence assay. Clin Chem. 1997;43:1392–1396). A szelén dózisnak további emelésével toxikus hatást is ki lehet váltani, ezért a 200ug-os dózist nem javaslom! Számos, egyéb ezzel kapcsolatos kérdést is meg kellene válaszolni, de erre egyelőre nincs mód, ilyen munkában elkötelezett laboratórium kellene (ilyet szerveztem korábban, amelyet a pénzéhes szemlélet teljesen szétzúzott. Ezt leginkább alapítványi formában elehet ne újra szervezni és megoldani….De hol van az ilyen célra anyagiakat is áldozó, alapítványt tevő?.....







Prof. Dr. Balázs Csaba
2024-01-12 13:34:10
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja