SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Prof. Dr. Balázs Csaba


Prof. Dr. Balázs Csaba
Endokrinológus

A Budai Endokrinközpont specialistája "endokrinológia" témakörben
Kérem, tegye fel kérdéseit, készséggel válaszolok Önnek! Bizalmát köszönöm!

Témakörök

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Pjzsmirigy gyulladás

Tisztelt Professzor Úr!
Pajzsmirigy gyulladásra telitett zsírsav, vagy telítetlen zsírsav a kedvezőbb?
A telitett vagy a telítetlen zsírsav csökkenti a gyulladást?
Váro válaszát!
Köszönöm
Kitti
Tisztelt Kitti!

A telítetlen zsírsavat javaslom. Miért?
A TELÍTETLEN ZSÍRSAVAK forrásai főleg a növényi eredetű olajok és a tengeri halak. Emellett természetesen az állati eredetű zsírok is tartalmazzák őket, de kisebb arányban! Az állatok zsírjának telítetlen zsírsav tartalmát a takarmányozás nagymértékben befolyásolja. A kacsa-, a liba-, és a mangalicazsír a benne lévő nagyobb arányú telített zsírtartalom mellett egészen nagy arányban tartalmazhat többszörösen telítetlen zsírsavakat is az állat étrendjétől függően.
Az egyszeresen telítetlen (MUFA) és többszörösen telítetlen (PUFA) zsírsavak egyaránt fontosak az egészséges szív-érrendszer megtartásához. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak (MUFA) fő képviselője az omega 9 zsírsav vagy olajsav, ami nagy arányban megtalálható az olívabogyóban, olívaolajban, avokádóban, mandulában, mogyoróban, dióban, továbbá repce-, kukorica-, szójaolajban és diófélék olajában is.
Többszörösen telítetlen (PUFA) zsírsavforrás az előzőekben már említett lenmag, lenmagolaj a chia mag és a dió, melyek a növényi omega 3 vagy alfa-linolénsav fő forrásai, valamint a tengeri halak, melyek az omega 3 zsírsavak közül az ún. EPA és DHA zsírsavakat tartalmazzák.

Tisztelettel:Prof.Dr. Balázs Csaba

Prof. Dr. Balázs Csaba
2024-02-29 16:30:35
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja