SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Szakbarbár


Szakbarbár
TB szakértő

TB ügyintéző, családtámogatási (családi pótlék, GYES, GYET, anyasági támogatás) és pénzbeli egészségbiztosítási ellátások (táppénz, terhességi gyermekágyi segély, gyed) szakértője.
Mielőtt kérdést teszel fel, kérlek, olvasd el bemutatkozásomnál az alapelveket!

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

Ellátás

Az idei maximális gyedhez elég az átlagod, de 2024-ben a maximális gyed a 2024-es minimálbér kétszeresének a 70%-a. A minimálbér kétszerese már jövőre is nagy eséllyel több lesz 520.000-nél, a későbbi években, amikor még kapsz gyedet, ott meg mindenképpen, így 2025-ben és 2026-ban semmiképpen sem fog újévi maximumra emelkedni a gyeded.

Az én esetemben ha jövőre a minimálbér kétszerese magasabb lesz mint az én 520.000 ft bruttóm akkor majd a tényleges 520.000ft 70% -a lesz nálam a mérvadó vagy ez esetben mire számíthatok?
Az idei max gyed mellett ez nálam 290.000ft nettó gyedet jelentene,akkor ez a nettó gyed nálam magasabb lesz jövőre tehát valószínűleg 300.000 ft felett lesz a nettó gyedem?
Elnézést a sok kérdésért csak szeretnék napra kész lenni.
A tényleges átlag és a minimálbér kétszerese közül mindig a kisebb lesz a GYED alapja. Idei gyedről nincs értelme beszélni Nálad, aki jövőre kezded a GYED-et, Neked irreleváns, hogy mennyi az idei. Az átlagod kb. 12%-kal magasabb az idei minimálbér kétszeresénél. Ha jövőre ennél többel emelkedik a minimálbér, akkor már indulás évében sem lesz maximális. 2025-ben és 2026-ban pedig biztosan nem, mert addigra hiába lesz bármilyen magas az azévi minimálbér (kétszerese), a Te átlagod kisebb ennél, úgyhogy nem merül fel az újévi maximumra emelés. Annál merül fel, akinek az átlaga ennél magasabb volt, de előző évben az előző évi maximum bekorlátozta. Annak az új évben magasabban van a korlát, tehát valamivel többet fog kapni.

Szakbarbár
2023-08-08 13:33:10
Olvasói értékelés: 5/5
A szerkesztő ajánlja