SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK
Tóth Kristóf István


Tóth Kristóf István
Szexológus tanácsadó

Elérhetőségem:
Email: tothkristofistvan@gmail.com

Kérdezz-felelek

Kérdezni a gomb megnyomásával tudsz, amennyiben a napi kérdések száma még nem haladta meg a napi limitet.

szex

Kedves Kristóf!
Hogxsn lehet a gátlásokat oldani egy férfinél?
nem kommunikál, zavarban van
Hosszadalmas folyamat, de a lényeg, hogy úgy kell éreznie, ő irányít és nem lesz kellemetlensége belőle. Persze nem ártana megtalálni a gátlásosság okát - hiszen benne van a nevében, valamiért kialakult valamiféle gátlás - ez a legtöbb embernél a tudatossági szint alatt, gyermekkorából származó dolog...

Egész más, ha a gátlásosság a jelenben is meglévő okokra vezethető vissza (legtöbbeknél vallási okok, testkép-zavar, vagy kisebbségi érzés), hiszen akkor nem csak az okot kell megtalálni és megérteni, hanem a fenntartott viselkedéssel, gondolkodással is kezdeni kell valamit.

Mindezek ellenére egy szexuális gátlás jellegű problémát az illető egész életének `megoldása` nélkül is meg lehet próbálni oldani.

Az, hogy egy szexuális helyzet (beleértve a kézfogástól a csókokon át egészen a beteljesülésig) jól elkülöníthető a mindennapoktól, lehetőséget ad, hogy a gátlásos fél felvegyen egy másik mintát, mintegy szerepet játszon. De ez csak akkor lehetséges, ha megfelelő példát tud követni, és a mindennapoktól jól elkülöníthető a helyzet.

A fő gond ezzel is az, hogy ha nehéz/nincs kommunikáció. Ajánlható a szóbeliség helyett az írásbeliséget segítségül hívni, mind a kommunikációhoz, mind a `megfelelő` (de legalábbis elfogadható) minta megtalálásához. Elvégre igencsak sok világirodalmi és `ponyva` létezik melyben erotikus, már ha nem kifejezetten szexuális viselkedési mintát lehet találni. (Persze pornófilmekből is lehet választani, csak az sem igazán egészséges hosszú távon.)

Nyilván léteznek más megoldások, és a legjobb lenne egy rendes feltáró munkával segíteni. Ugyanakkor a pozitív változás és élmény az élet eme kicsiny, de igazán fontos területén segíthet a gátlásosság oldásában a mindennapokban is.

Tóth Kristóf István
2021-06-09 11:47:33
Olvasói értékelés: nincs még értékelés
A szerkesztő ajánlja