Vitaminok
A-vitamin: A bőr és a szem egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen. A narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben (sárgarépa, édesburgonya, narancs, sütőtök), valamint a tejben, tojásban, májban és spenótban található meg nagyobb mennyiségben.
B-vitamin: Rendkívül komplex vitamincsoport, a B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9 és B12-vitaminok alkotják. Hatásukat is többféle területen fejtik ki: támogatják az idegrendszert, segítik az emésztést, hasznosak fáradékonyság ellen, és összességében felelősek a jó közérzetért. Természetes formában a húsokban, a halakban és a tejtermékekben találhatóak meg.
C-vitamin: A legismertebb vitamin. Megfázásos, influenzás időben különösen fontos a szedése, ugyanis erősíti az immunrendszert, feltölt energiával. Sérülések esetén segíti a sebgyógyulást, az izmok regenerálódását, a csontok összeforrását. Egy 1-3 év közötti gyermeknek napi 30 milligramm szükséges belőle. C-vitamin található többek között a zöldpaprikában, a paradicsomban, a bogyós gyümölcsökben és a citrusfélékben.
D-vitamin: Létfontosságú vitamin, elősegíti a kalcium felszívódását, így a csontok fejlődésében van elengedhetetlen szerepe. Legkönnyebben a napfény útján jut be a szervezetbe, ez azonban nem mindig elég, ezért a csecsemőknek egész évben, a nagyobbaknak szeptembertől áprilisig pótlásra is szükségük van. Hiánya gyenge csontozathoz, angolkórhoz vezet. Az élelmiszerek közül a hal, a margarin és a tej tartalmazza.
E-vitamin: Segít legyőzni a stresszt, védi a bőrt a korai öregedéstől, erősíti az immunrendszert, növeli a koncentrációs készséget. Olajokban, olajos magvakban és hüvelyesekben található nagy mennyiségben.
F-vitamin: Alacsonyan tartja a vérnyomást és a koleszterinszintet, ezáltal csökkenti a trombózis kialakulásának esélyét, és segít a jó közérzet fenntartásában. Hiánya bőrproblémákat, teherbeesési nehézségeket, hangulatingadozást okoz. A növényi olajok és a csonthéjas gyümölcsök tartalmazzák.
H-vitamin: Az emésztésben, felszívódásban játszik nagy szerepet, hiánya fáradtsághoz, migrénhez, lassú emésztéshez, székrekedéshez vezet. A zöldfélék, joghurt, búzacsíra, gomba tartalmazza.
K-vitamin: Fontos szerepe van a véralvadási folyamatok támogatásában, a csontképződésben, segíti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését. Csecsemőknek négyhónapos korig havonta kell adagolni. Megtalálható a zöld színű zöldségekben (kelkáposzta, kelbimbó, brokkoli) és az érlelt sajtokban.
Ásványi anyagok
Vas: A vérszegénység megelőzésében játszik fontos szerepet. Érdekesség, hogy bár számos növényi eredetű élelmiszer (mák, pisztácia, brokkoli, kesudió) is jelentős mennyiségű vasat tartalmaz, ezek fogyasztásakor a szervezet mindössze a vastartalom 5 százalékát tudja hasznosítani, szemben az állati eredetű élelmiszerekkel (máj, vörös húsok, tojássárgája), amelyek esetében ez a szám 15 százalék! Probléma esetén pótolnunk kell a hiányzó vasat, ám érdemes odafigyelni, túlzott fogyasztása ugyanis székrekedéssel járhat.
Kalcium: A fogak és csontok egészségének megőrzése a szerepe. A legtöbb kalciumot a tejtermékek, sajtok tartalmazzák, de sok található belőle az olajos magvakban (földimogyoró, mák, mandula), a gombában, a fejes káposztában és a csicseriborsóban is.
További információ: centrum-multivitamin.hu
Indexkép: pixnio
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva: