A kávé legfontosabb hatóanyagának, a koffeinnek számos pozitív tulajdonsága közismert: hat az álmosság és fáradtság ellen, valamint ráerősít munkabíró képességünkre is. Javítja a memóriát és a logikai gondolkodást, azt viszont talán kevesebben tudják, hogy a rendszeresen kávét fogyasztók védettebbek számos betegséggel szemben. Sőt, ha meg is betegednek, kevésbé viseli meg szervezetüket, és jobb életminőségben, akár hosszabb ideig is élnek, mint azok, akik kerülik a koffeint.
Számos tévhit megdőlt a koffein kapcsán
A koffeinről nem sikerült bebizonyítani, hogy emeli a vérnyomást. Bár évtizedekig így gondolták, a legújabb klinikai vizsgálatok elemzése azt mutatja, hogy szokásos mennyiségben (naponta legfeljebb 300 mg) fogyasztva a koffein nem okoz vérnyomás-emelkedést.
Mítosz, hogy a koffein függőséget okozna. A jelenleg érvényes meghatározások és a szakértők szerint a koffeint ugyan pszichoaktív szernek tekinthetjük, de nem okoz függőséget. Erről bárki meggyőződhet, aki magát a „koffein rabjának” gondolja: a kávézás hirtelen abbahagyása nagyon rövid ideig, maximum egy-két napig tartó tüneteket vált ki csupán, például enyhe fejfájást, álmosságot vagy fáradtságérzetet.
Jó hír a kávézás szerelmeseinek az is, hogy a koffein nem hozható közvetlen összefüggésbe a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, a magas koleszterinszinttel, vagy a szabálytalan szívműködéssel sem. Az átfogó vizsgálatok mindezekre semmilyen bizonyítékkal nem szolgáltak.
A koffein csontritkulást elősegítő hatásáról is megállapították, hogy ingatag lábakon áll. Valóban fokozza a kalcium ürítését, de csak olyan csekély mértékben, hogy attól – kiegyensúlyozott étrend esetén – nem kell tartani senkinek.
Ami azonban csak a közelmúltban bizonyosodott be, hogy kifejezetten ajánlott hölgyeknek, hiszen a kávénak a női szervezetre pozitív, egészségvédő hatása van.
A kávétartalmú italok csökkentik több fajta rák kialakulásának kockázatát, és elsősorban a nők élvezik áldásos hatásukat, hiszen napi négy csésze kávé fogyasztása 10%-kal csökkenti a menopauza utáni mellrák, 20%-kal a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Védettebbek a kettes típusú cukorbetegség ellen is a rendszeres kávéivók, és kisebb arányban kapnak agyvérzést, mint koffeinkerülő társaik.
A fentiek alapján tehát nem csak aggályainkat tehetjük végleg félre a kávéval kapcsolatban, de egy jó (pár) csésze eszpresszóval vagy aludobozos latte-val meg is ünnepelhetjük az évezredek óta fogyasztott élénkítő világnapját!
Források:
‘Association of Coffee Drinking with Total and Cause-Specific Mortality’ by Freedman, Park, Abnet, Hollenbeck and Sinha in The New England Journal of Medicine (2012)
‘Coffee components inhibit amyloid formation of human islet amyloid polypeptide in vitro: possible link between coffee consumption and diabetes/ by Cheng et al, in the Journal of Agricultural and Food Chemistry (2011)
‘Cafestol, a bioactive substance in coffee, has anti-diabetic properties in KKAy mice’ by Mellbye et al, in the Journal of Natural Products (2017)
‘Coffee consumption and risk of stroke in women’ by Lopez-Garcia et al, in Circulation: Journal of the American Heart Association (2009)