A súlyos allergiás esetek közül évente 30 ezer igényel sürgősségi ellátást. Legalább 150-en halnak meg az anafilaxiás, azaz súlyos allergiás reakció miatt, amely akár percek alatt okozhat agykárosodást, illetve agyhalált. Jelenleg nem rendelkezünk megfelelő gyógymóddal. A gondot okozó ételek szigorú mellőzése az egyetlen módszer, hogy megelőzzük az életveszélyes rohamokat.
Megtanulni együtt élni vele
Ezt szem előtt tartva, íme 5 jó tanács, amely segíthet elviselhetővé tenni az ételallergiát:
1. Tegyük otthonunkat allergia-állóvá!
Mikor élelmiszert vásárolunk, olvassuk el a címkét az összes olyan termék esetében, amit megveszünk, még akkor is, ha a terméket már korábban is vásároltuk, így megbizonyosodhatunk arról, hogy a gyártó figyelmeztetés nélkül nem módosított az összetételen. Mikor feltöltjük az otthoni éléskamrát, minden olyan ételt címkézzünk fel, amit a gyermekünk megehet, és az allergiamentes nassolnivalókat külön polcon tároljuk, ahol ő is elérheti.
2. Vásároljunk allergénmentes élelmiszereket!
Manapság egyre több vállalkozás specializálódik allergiamentes élelmiszerek gyártására és forgalmazására. Ezek a termékek nagyszerűek az ételallergiás családok, illetve a barátok és a rokonok számára, akik biztonságos ételeket szeretnének nekünk hozni, mikor vendégségbe jönnek. Ezek között található kész torta és keksz, sütőpor, pattogatott kukorica, rágó csoki, stb. Ne felejtsük el a kedvenc édességeket elérhető közelségben hagyni, pl. amikor a barátok átjönnek játszani, vagy az iskolai rendezvényeken, így gyermekünk nem érzi úgy, hogy megfosztottuk őt valamitől.
3. Tájékoztassuk a gyermek iskoláját!
4. Hadd vegye kézbe a dolgokat!
5. Jegyezzük fel, milyen ételekre vagyunk allergiásak!