Egy kis odafigyeléssel, megszabadulhatsz a fölösleges kilóidtól, kiegyensúlyozottabbá válhatsz. Miben rejlik a titok?
A nyugati világban az elmúlt években egyre többen ismerik és használják külső-belső harmóniájuk megtalálásához a Tao tanításait. Kevesen tudják, hogy a módszert lelkünk ápolására ugyanúgy használhatjuk, mint az étkezésünkben, életmódunkban.
A konyha kiemelt terület: nem mindegy, mit főzünk, milyen alapanyagokat használunk, és hogyan fűszerezünk, de az sem mindegy milyenek az ételek formája, íze és színe.
A kínai mesterek tudják, hogy sok nyugati fogyókúra hosszútávon nem hatásos, mert nem veszik figyelembe a jin és jang erők egyensúlyát az étkezésben sem. Mi emberek is magunkban hordozzuk ezeket a minőségeket, ami meghatározza, hogy milyen ételek hatnak jótékonyan testi-lelki egészségünkre.
Erre ösztönösen is ráérezhetünk, ami bizonyos ételek elutasításában, mások megkívánásában nyilvánulhat meg, főleg a gyerekeknél fontos, akik még pontosan tudják, mire van szükségük – míg el nem rontjuk őket, hogy mit adunk nekik.
Egy felkészült szakember születési adatainkból megállapítja, melyik típusba tartozunk. De addig is, míg ennek utána járunk, néhány jó tanács.
-
Először is figyelembe kell vennünk, hogy milyen évszak van
a legjobb az idénynek megfelelő élelmiszereket fogyasztani, olyanokat, amik ott teremnek, ahol élünk – így elkerülhetjük, hogy manipulált, vegyszerekkel kezelt, konzervált élelmiszereket együnk. - Az ételek elkészítése, a feng shuiban fontos szerepet betöltő, öt elem tanára épít: a főzés során ügyeljünk ezek harmonikus arányára.
Egy kis segítség a harmonikus étrend összeállításához:
Fa elem – savanyú íz: fanyar gyümölcsök, eper, málna, ribizli, paradicsom, rebarbara, ecet, száraz fehérbor, savanyú tejtermékek, gyümölcsteák nagy része, búza, tönkölybúza, szárnyasok
Tűz elem – keserű íz: leveles saláták, uborka, articsóka, grépfrút, bárány-és birkahús, birkatejből készült termékek, mediterrán zöldfűszerek, paprika, kurkuma, vörösbor, sör, fekete-és zöld tea, forró víz
Föld elem – édes íz: legtöbb zöldség, olajos magvak, szárított gyümölcsök, mazsola, alma, körte, cukor szirupok, árpa, borsó, kukorica, olajok
Fém elem – erős, csípős íz: fűszerek, mustár, hagyma, póréhagyma, fokhagyma, fehér gyökérzöldségek, rügyek, hajtások, vadhúsok, penésszel oltott sajtok, égetett szeszesitalok
Víz elem – sós íz: erősen pirított és füstölt húsfélék, halak, szalámi, a tenger gyümölcsei, hüvelyesek, sós sajtok (feta, parmezán), só, víz
Míg bele nem jövünk, érdemes az elemek színével megjelölni a tároló edényeket.
A tűz piros, a föld sárga, a fém fehér, a víz kék, míg a fa zöld.
A kísérletezés hamar meghozza az eredményét, fáradság nélkül tűnnek el a kilók, miközben energikusabbá, kiegyensúlyozottabbá válunk.