1. Alapvető dolgok ismerete, számolási képességek fejlesztése
A feladatok közül leginkább az egyes mennyiségek kimérését szeretik a gyerekek. Neked pedig jó alkalom arra, hogy elmélyítsd a tudását a dekagrammok és grammok, a deciliterek és milliliterek, valamint a darabszámok tekintetében. Számolja meg, hogy hány tojás kell a tésztához vagy próbálja meg lemérni a szükséges lisztet. Mindkét feladatot élvezni fogja.
2. Új ízek megismerése
A gyerekek általában két táborba tartoznak. Vannak, akik szinte bármit megesznek jó étvággyal és vannak, akik alig akarnak elfogyasztani egy-egy falatot. Akik nyitottabbak, ők biztosan örömmel próbálnak ki új ízeket. Használjatok fel olyan zöldségeket, amikkel korábban még nem találkozott a gyermek, vagy próbáljatok ki új fűszereket. Szerintem a zöld fűszerek próbálgatása az egyik legjobb dolog, hiszen így látja is a gyermek, hogy mit adunk az ételhez.
A kevésbé nyitott gyermekek esetében is érdemes új ízekkel próbálkozni. Lehet, hogy egy kicsit nehezebb lesz a dolgod, mert több alkalommal kell kísérletezni. Talán szívesebben elfogyasztja, ha a készítésben ő is részt vehet.
Ha szerencséd van, akkor éppen egy közös főzés alkalmával jön rá, hogy egy-egy étel valójában mégis ízlik neki.
3. Új érzékek, új tapasztalatok
Ilyen hangja van a turmixgépnek? Ilyen buborékos a víz, amikor forr? A margarin miért folyós, ha megmelegszik? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesznek fel a gyerekek, melyekre mi szülők sok-sok hasznos választ adhatunk. A gyermekek kíváncsisága végtelen, és egy közös főzés nagyszerű lehetőség bizonyos dolgok megtapasztalására és megtanítására.
4. Rendszerben való gondolkodás és koncentráció fejlesztése
A konyhában való tevékenykedés során a gyermekek felfedezhetik, hogy mindennek megvan a maga helye. Megtaníthatjuk nekik, hogy fontos a tisztaság, hiszen csak így tudunk olyan ételeket készíteni, amelyek ízletesek és biztonságosak. Beszélgethetünk velük arról, hogy mi történik akkor, ha a megmaradt ételt nem tesszük hűtőszekrénybe, és milyen veszélyeket rejtenek a romlott ételek.
Az ételek elkészítése mellett az asztal megterítésére is megtaníthatjuk őket. Mutassuk meg nekik, hogy egy szépen megterített asztal esetében mennyi mindenre kell figyelni, mindennek megvan a pontos helye, így koncentrációképességük is fejlődik.
5. Szövegértés fejlesztése
A receptek általában röviden, tömören fogalmaznak. Fejlesztheted gyermeked szövegértési képességét azzal, ha neki kell értelmezni az egyes fázisokat. Megtapasztalhatja, hogy milyen jelentősége van a részinformációknak, illetve annak, hogy mindent a megfelelő időben végezzünk el.
6. Önbizalom növelése, sikerélmények
Egyetlen édesanyának sem kell bemutatni, hogy milyen büszke tud lenni magára egy kisgyermek, amikor olyan ételt tesznek az asztalra, aminek az elkészítésében ő is részt vett. Ez a sikerélmény arra ösztönzi, hogy legközelebb is próbálkozzon. Fejlődik az önállósága és az önbizalma, ami más területeken is jól jöhet.
7. Családi kötelékek erősítése, közös élmények gyűjtése
Biztosan neked is vannak olyan kedvenc ételeid, amikhez egy-egy számodra kedves ember emléke kötődik. Nem véletlenül szokták mondani, hogy az édesanya húslevese minden betegséget meggyógyít. Jól tudjuk, hogy ilyenkor nem csak az ételről van szó, hanem arról a szeretetről és gondoskodásról is, amit kaptunk.
A gyerekek hasonló élményeket gyűjthetnek a közös családi főzések alkalmával. Sok nevetés, sok finom illat, néha egy odaégett sütemény mind-mind az összetartozás érzését erősíti. Bennük és bennünk szülőkben is.