Hozzávalók 4 személyre:
- kb. 1,5 kg-os ponty
- 1 kg kárász vagy keszeg (alapléhez)
- 4 közepes fej vöröshagyma
- 4-5 púpozott evőkanál törött paprika
- 3-4 cseresznyepaprika vagy hegyes erős paprika (opcionális)
- só ízlés szerint
- 2 db paradicsom
- 1 zöldpaprika
- kb. 1 liter víz
1. A megtisztított pontyot vágjuk szeletekre, és ha lehet, még a főzés előtti este sózzuk be, majd tegyük a hűtőbe.
2. Aprítsuk fel a hagymát, a paradicsomot és a zöldpaprikát, illetve daraboljuk fel 2-3 részre a megtisztított kárászokat, illetve keszegeket is.
3. A zöldségeket és az apróra vágott halat tegyük egy bográcsba, vagy lábosba, majd adjuk hozzá a törött paprikát, és öntsük fel vízzel. Némi sót is adjunk az alaplevünkhöz, (de vigyázzunk a mennyiségre, hiszen a később belekerülő halszeletek is sózva vannak)! Főzzük addig, amíg a hal szét nem fő.
4. Egy paradicsompasszírozón vagy szűrőn átpasszírozzuk az alapot, majd visszaöntjük abba az edénybe, amiben eddig főztük.
5. Adjuk hozzá az alaplevünkhöz a halszeleteket, és a cseresznyepaprikákat, és pótoljuk a vizet, ha kell!
6. A szeletek vastagságától függően főzzük még kb. 15-30 percig a halászlénket, ügyelve, hogy ne főjön szét a hal.
Kép: Wikipedia