Hozzávalók 2 rúd tésztához:
- 500 g finomliszt
- 200 g margarin/vaj
- 1 dl tej
- 50 g porcukor
- 2 db tojássárgája
- 10 g friss élesztő
- 1 csipet só
- 1 egész tojás a kenéshez
1. Az élesztőt langyos tejjel futtassuk fel.
2. A lisztet a margarinnal/vajjal elmorzsoljuk, majd az összes hozzávalót összegyúrjuk, és fél órát pihentetjük a tésztánkat.
3. Ha megkelt, akkor téglalap alakúra nyújtjuk. A tészta akkor jó, ha a tenyerünkkel szétnyomva, nem ragad úgy oda a deszkához, hogy ne lehetne feltekerni.
4. A kinyújtott tésztát, kenjük meg olyan vastagon töltelékkel, mint amilyen vastagra nyújtottuk a tésztát, majd tekerjük fel, és kenjük le tojássárgájával. A végeket jól zárjuk le, nehogy kifolyjon a töltelék! Kettőnél több rudat ne süssünk egyszerre, mert akkor összenőhetnek a tepsiben!
5. 180-190 fokos sütőben süssük addig, amíg aranybarnák nem lesznek.
A töltelékek elkészítése
Figyelem a tészta mennyiségéhez képest változhat a töltelék mennyisége is, ezért az itt bemutatott receptekben szereplő mennyiségek csak iránymutatók!
Almás-diós töltelék
Hozzávalók:
- 1,5 kg reszelt alma
- 30 dkg darált dió
- ízlés szerint cukor
- reszelt citromhéj
- ízlés szerint őrölt fahéj
A reszelt almát egy lábosba tesszük, megcukrozzuk, majd közepes lángon főzzük el a levét. Miután kihűlt, adjuk hozzá a citromhéjat, diót és a fahéjat.
Szilvás-mákos töltelék
Hozzávalók:
- 20 dkg mák (darált)
- 10 dkg cukor
- 5 dkg méz
- 1 dl tej
- 1 marék mazsola
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg aszalt szilva
A tejet a cukorral, mézzel, citromhéjjal felfőzzük, majd hozzáadjuk a mákot, a mazsolát és az aszalt szilvát. Amint kihűlt a töltelék, már kenhetjük is a tésztánkra.
Diós-kandírozott gyümölcsös töltelék
Hozzávalók:
- 1 dl meleg tej
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg kandírozott narancshéj (vagy egyéb gyümölcs)
Keverjük össze a hozzávalókat, majd kenjük meg vele a tésztánkat!
Kép: Wikipedia