Hozzávalók:
- 2 kisebb fej káposzta
- 80 dkg darált sertéshús (lapocka)
- 15 dkg füstölt szalonna
- 2 nagy fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 10 dkg párolt rizs
- só, bors ízlés szerint
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 2 db babérlevél
- 1 db tojás
- 20 dkg sűrített paradicsom
1. A káposztákat sós forró vízben kb. 5 percig főzzük, így könnyen le tudjuk majd szedni a szükséges számú levelet. A többit vágjuk vékony csíkokra.
2. Egy nagy fazékban süssük zsírjára az egyik fej finomra vágott hagymát a kockára vágott szalonnával. Ha kész, a tűzről lehúzva szórjuk meg pirospaprikával, majd keverjük el, és tegyük rá a felszeletelt káposztát, és forgassuk át.
3. A másik fej hagymát szintén dinszteljük meg a zúzott fokhagymákkal együtt, majd szórjuk meg fűszerpaprikával, és keverjük el a darált hússal. Tegyük még hozzá a tojást, a rizst (gyors rizs is lehet), a 10 dkg darált szalonnát, majd sózzuk, borsozzuk, és keverjük el alaposan!
4. A leveleket töltsük meg, és rakjuk a káposzta tetejére a gombócokat. A sűrített paradicsomot hígítsuk annyi vízzel, hogy az ellepje a káposztát. Adjuk hozzá még a babérlevelet is.
5. Lefedve, lassú tűzőn főzzük készre. Arra ügyeljünk, hogy ne fogyjon el teljesen a leve! Tejföllel tálaljuk.
Kép: Wikipedia