Hozzávalók 4 személyre:
- 1 kg savanyú káposzta
- 8 db savanyított káposztalevél
- 80 dkg darált sertéshús (lehetőleg lapocka)
- 1 dl rizs
- 30 dkg nyers füstölt hús (pl. tarja vagy karaj)
- 1 db tojás
- 1 fej hagyma
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 2 db babérlevél
- néhány csípős pirospaprika (opcionális)
- 2 evőkanál őrölt pirospaprika
- ízlés szerint só, bors
1. A főzést megelőző este áztassuk be a füstölt húst, majd másnap főzzük őket félkészre. Ha erre nincs időnk, akkor nagyon apó darabokra vágjuk őket, és úgy adjuk a többi hozzávalóhoz, így át tudnak főni.
2. Kóstoljuk meg a káposztát, és a leveleket. Ha túl sósnak, vagy savanyúnak találjuk őket, akkor mossuk át vízzel.
3. A rizst főzzük meg, majd tegyük félre hűlni (sok háznál ezt a műveletet kihagyják és nyersen keverik bele a rizst), közben vágjuk fel apró darabokra a hagymát, és süssük üvegesre.
4. Egy tálba tegyük bele a darált húst, adjuk hozzá a rizst, a hagymát, a zúzott fokhagymát, sót, borsot, tojást és egy csapott evőkanál őrölt pirospaprikát. Alaposan keverjük össze a hozzávalókat, majd nyolc egyenlő gombócot formáljunk a keverékünkből, és töltsük bele őket a levelekbe úgy, hogy miután beletettük a húst, a káposzta két szélét hajtsuk be, és csavarjuk fel.
5. Válasszunk egy nagyobb edényt, amiben elkészítjük az ételünket, majd rakjuk bele az aljába a savanyú káposztánk felét, majd a gombócokat és a füstölt húst, legvégül pedig a káposzta maradékát. A halmunk tetejére tegyük a babérleveleket, és szórjuk meg az egészet a maradék fűszerpaprikával. Aki szereti a csípős ételeket, az adhat hozzá egész csípős paprikát is.
6. Lefedve pároljuk készre, ha a víz elfogyna, akkor pótoljuk, ám igazán finom akkor lesz a káposztánk, ha a végén nem áll benne sok víz. Tejföllel tálalhatjuk.
Kép: Wikipedia