Hozzávalók:
- kb. 1 kg-os bélszín (vagy sertésszűz)
- 250 g csiperke gomba
- 10-12 szelet füstölt sonka (pl. pármai, serrano vagy fekete erdei)
- 500 g leveles tészta
- 3 evőkanál olívaolaj
- 50 g vaj
- 1 csokor friss vagy egy evőkanál szárított kakukkfű
- 1 tojás
- liszt
- só, bors
- 2 evőkanál mustár
1. Tisztítsuk meg a bélszínt a hártyáktól, majd egy akkora serpenyőben, amekkorába belefér, pirítsuk meg (közepes vagy nagy lángon) minden oldalát olívaolajon. Előtte sózzuk, borsozzuk. Kb. 2-3 perc kell minden egyes oldalnak, akkor jó, amikor aranybarna kéreg sült rá.
2. A gombákat tisztítsuk meg, majd robotgépben vágjuk egészen apróra. Arra azonban figyeljünk, hogy ne egyenletesen daráljuk őket, (hanem szaggatottan) mert különben leveses lesz a darálék állaga.
3. A hús szaftjába tegyük bele a gombát, és nagy lángon pirítsuk addig – folyamatos kevergetés mellett – , amíg el nem főtte a levét, és egy jól formázható pép nem lesz belőle.
4. Terítsünk le egy asztalra frissentartó fóliát, és erre tegyük rá téglalap alakban a pármai sonkát úgy, hogy a szeletek fedjék egymást, és a hús hosszánál legalább 10-10 cm-rel nagyobb felületet adjanak. Ha ez kész, akkor vigyük fel a gombakrémet a sonkákra olyan szélesen, mint amilyen széles a hús. Miután a bélszínt rátettük a sonkára, tekerjük fel a fólia segítségével, és tegyük hűtőbe minimum fél órára, hogy összeálljon. Ha van több időnk, akkor akár egy éjszakán át is tárolhatjuk hűtve.
5. Bontsuk ki a tésztát, és tegyük rá a húst, majd kenjük meg a belső részt tojással, hogy biztosan alaposan összetapadjon a tészta. Tekerjük be vele a húst úgy, hogy minden oldalát befedjük. Tojással kenjük meg a tetejét is, majd tegyük a sütőbe.
6. 200 fokon kb. 25-30 percig kell sütni ahhoz, hogy közepesre süljön. Ez persze függ a hús nagyságától is.
7. Ha kész, pihentessük legalább 10 percig, hogy a szaft át tudja járni a húst, majd kb. 1,5-2 cm-es szeltekre vágva tálaljuk. Ideális köret hozzá valamilyen saláta.
Kép: Wikipedia