Hozzávalók:
- 4 kg-os kisebb konyhakész pulyka
- 2 db zsemle
- 2 db tojás
- 20 dkg gesztenyemassza (vagy főtt gesztenye)
- 2 dl főzőtejszín
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- szerecsendió ízlés szerint
1. A zsemléket vágjuk apró kockákra, majd pirítsuk meg a sütőben, vigyázva, hogy ne égjen meg. Darálóban készítsünk belőle finom szemcséjű morzsát.
2. Egy edényben nyomkodjuk szét a gesztenyepürét villával, majd adjuk hozzá a zsemlemorzsát, tojást és a főzőtejszínt. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítsük. Ha túl keménynek találjuk a tölteléket, akkor még tehetünk hozzá némi tejet.
3. Töltsük a pulykába az elkészült tölteléket. (Ha biztosra, akarunk menni, hogy ne folyjon ki semennyi sem, akkor tűvel és cérnával varrjuk be a nyílást!). Sózzuk, borsozzuk a pulykánkat, majd tegyük a sütőbe 180 fokra alufóliával letakart tepsiben. Öntsünk némi vizet alá! Ha kész, akkor még néhány percig süssük fólia nélkül is, hogy szép aranybarna legyen. Közben locsolgassuk időnként a pecsenyelével, nehogy kiszáradjon!
Kép: Wikipedia