A friss csipkebogyó C-vitamin tartalma 3-szorosa a zöldpaprikának. Ez a természetes formában megtalálható antioxidáns jelentősen csökkentheti a daganatos megbetegedések előfordulását. Vese- és hólyagbántalmak esetében is ajánlott.
Hecsedli lekvár
Hozzávalók:
4 db 2,5 dl-es üveghez
80 dkg csipkebogyó
80 dkg zselésítő cukor
1 cirom leve
4 dkg frissen reszelt gyömbér
A csipkebogyót langyos vízben többször átmossuk, végeit levágva hosszában kettévágjuk, magjait kiszedjük. A megtisztított bogyókat lábosba tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Körülbelül 45 perc alatt puhára fő. A csipkebogyót a levével együtt átpasszírozzuk sűrű szitán, vagy szűrőn, majd a pépet elkeverjük a zselésítő cukorral, citromlével és a gyömbérrel (a gyömbérrel vigyázzunk, frissen reszelve nagyon erős aromája van). Kevergetve újra felforraljuk, és 4-5 percig főzzük. A habját leszedve forrón az üvegekbe töltjük, lezárjuk, kb. 5 percre fejtetőre fordítjuk.
Hűvös helyen, kamrában tároljuk.
Csipkebogyómártás szárnyas húsokhoz
Hozzávalók:
50 dkg csipkebogyó,
3 evőkanál méz, vagy szőlőcukor,
1-2 dl édes vörösbor,
1 kisebb citrom héja,
késhegynyi őrölt fahéj
A csipkebogyót langyos vízben többször átmossuk, végeit levágva hosszában kettévágjuk, magjait kiszedjük. Kevés vízben, lefedve puhára főzzük a citromhéjjal, majd a levével együtt átpasszírozzuk sűrű szitán, vagy szűrőn. Összekeverjük a szőlőcukorral, vagy a mézzel, csipetnyi sót teszünk hozzá. Felöntjük annyi borral, hogy még sűrű mártást kapjunk, tálalás előtt felmelegítjük.
Csipkebogyós zellersaláta szőlővel
Hozzávalók:
15 dkg friss csipkebogyó,
2 közepes zeller,
20 dkg szőlő,
2 citrom,
3 evőkanál méz,
2 evők. borecet
A csipkebogyót langyos vízben többször átmossuk, végeit levágva hosszában kettévágjuk, magjait kiszedjük. A zellert meghámozzuk, gyufaszál vastagságú csíkokra szeleteljük, citromlevet adunk hozzá, enyhén megsózzuk. A csipkebogyót és a zellert külön-külön leforrázzuk annyi vízzel, amennyi ellepi.
Ha kihűlt, akkor a szőlőszemeket a zellerhez és a levéhez adjuk, a csipkebogyót leszűrjük és szintén a zellerhez öntjük. A borecetben elkeverjük a mézet, az előkészített salátához öntjük, majd behűtjük.